25 Nisan 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Ağız Kokuları

Aşağı,yükarı herkes "öpülecek kadar tatlı" bir nefese sahip olmak ister. Bizler için temiz kokan bir nefes çok önemli olduğundan, bunu gerçekleştirmeyi amaçlayan ürünleri yapan ve satanlar çok karlı durumdadırlar.
Bu tür ürünlerin reklamlarında nefesinizin ne kadar iç açıcı ve temiz olacağı vurgulanmaktadır. Bunun sonucu olarak da karşı cinse daha çekici görüneceğiniz ima edilmektedir. Ancak ne yazık ki, bu ürünler her zaman ağız kokusunu önlemeye yeterli olamamaktadırlar.
En iyi ihtimalle, nefes kokularını geçici olarak örtme işlevini yerine getirebilmektedirler. Diş fırçalamak, ağzı suyla yıkamak, hatta yemek yemek bu ürünlerden çok daha fazla etkilidir.

Ağız Kokularının Nedenleri Nelerdir?
Ağız kokularının birçok nedeni vardır, ilk olarak, ağzın kendisi buna neden olabilir. Dişşler ve çevresinde yemek parçalarının ve diğer

kalıntıların bakteryel çözülmesi kötü bir koku çıkartabilir. Periodontit4 de olduğu gibi bazı ağız ve diş iltihapları da koku yapar. Uyku halinde, veya sigara içmekten ya da bazı ilaçların kullanılmasından kaynaklanan ağız kuruluğu da kokuya neden olur.
Bir diğer neden, keskin ve uçucu yağlar içeren yiyeceklerdir. Soğan ve sarımsak bunun en belirgin örnekleridir, ama bunlardan başka sebze baharatlar da aynı etkiyi yaratabilir. Bu tür yiyecekler mide ve ince bağırsakta sindirildikten ve ucu maddeleri kana karıştıktan sonra, akciğerlere kan yoluyla taşınıp solunumla dışarı çıkarlar. Alkol de aynı etkiyi yapar. Bu nedenle kandaki alkol düzeyini ölçmek için nefes testleri uygulanır. Ancak alkolün tek başına pek bir kokusu yoktur. İçkinin diğer bileşimlerinin kokusu ortaya çıkar.
Akciğer hastalıkları da ağız kokusu yapar. Bronşektazi, akciğer apsesi gibi kronik akciğer hastalıkları çok keskin ve kötü ağız kokularına neden olabilir. Genellikle bu tür rahatsiz-lıklarda aşırı miktarda salya ve tükürük oluşur. Mide hastalıklarından da ağız kokusu yayılır. Geğirme kokunun dışarı çıkmasına neden olur.Ayrıca yemek borusu hastalıkları da bir başka nedendir.

Nefes kokmasında etkenn olan birçok genel sağlık sorunu vardır. Böbreklerin iyi çalışmaması, karaciğer bozuklukları, şeker hastalığı gibi nedenler de bunların arasında sayılabilir.

Ağız Kokularının Tedavisi
Doğrudan doğruya ağızdan kaynaklanan kokular, sağlıklı bir ağız bakımı ile ortadan kaldırılabilir. Her yemekten sonra dişler fırçalanmalı, diş etleriyle ilgili rahatsızlıklar tedavi ettirilmeli, ağzı sık sık yudumlanan sıvılarla nemli tutmalı ve dilin üzerinde bir tabaka oluşmuşsa bu tabaka fırçalanmalıdır.
Diğer etkili bir önlem dekoku yapan yiyeceklerden uzak durmaktır. Ciğerlerden gelen soğan veya sarımsak kokusunu dişlerinizi ne kadar fırçalarsanız fırçalayın, kolay kolay gideremezsiniz.
Akciğer hastalıkları, mide bozuklukları, karaciğer sorunları gibi nedenler ise tedavi yoluyla giderilmelidir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..