20 Nisan 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Akut Bronşit

Belirtiler

- Göğüste hassasiyet ve daralma hissi;
- Öksürük;
- Üşüme ve titreme;
- Genel bir kırgınlık (keyifsizlik) ve hafif ateş

Trakea (nefes borusu) ve bronşlar ciğerlere giden ana hava kanallarıdır. Bronşları kaplayan mukuslu zar iltihaplandığı zaman, olaya bronşit veya trakeo-borşit denir. Akut broşitin ara sıra ortaya çıkması her zaman beklenebilir. Nasıl herkes sık sık üşütürse, insanlar ara sıra bronşit olurlar. Ancak bronşitin tekrar tekrar ortaya çıkması daha ciddi bir sağlık sorununu belirtir.
Olayların birçoğumda,`bu. ortak hastalık, üşütmenin neden olduğu virüslerle ilgili enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkar. Enfeksiyon bronşlara yayılır ve şiddetli bir Öksürükle ciğerlerden sarımsağın bir renkte balgam gelir.

Teşhis
Belirtiler arasında ateş, hafif bir soluma güçiüğü, göğüste doluluk hissi ve hırıltılı solunum bulunabilir.
Eğer kronik bir akciğer ya da kalp sorununuz (astım, amfizem ya da konjestif kalp yetmezliği gibi) varsa bu belirtiler ortaya çıktığında doktorunuza başvurun. Genellikle nedeni virüs olduğundan, bronşit dışında bîr sağlık sorununuz yoksa tedavi (kendi kendine yardım) bölümünde anlatılanlar yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, eğer ateş, nefes alıp vermede zorluk ya da balgamda kan olursa hemen doktorunuza başvurun, göğsünüzü dinleyecektir (stetoskop ile) ve gerekirse göğüs filmi çektirmenizi, balgam kültürü ya da diğer bazı testleri yaptırmanızı isteyecektir. Genellikle akut bronşit bir sorun yaratmadan kısa sürede geçer.

Tedavi-Kendi Kendine Yardım
İstirahat, ateş için aspirin almak, daha fazla sıvı almak ve bir öksürük ilacı akut bronşit tedavisinin temelini oluşturur.
Bu arada tütün gibi hava kanallarını tahriş eden diğer şeylerden kaçının, unutmayın ki öksürük, nefes borusunu ve bronşları tahriş eder ve bu da öksürüğünüzü artırır. Akut bronşit hastalığı geçirirken kendinizi yatağa bağlamanız gerekmez. Ancak havanın bir öiçüde nemli olduğu sıcak bir ortamda kalmak akıllıcadır. Hekiminiz ciğerlerinizdeki daralan geçitleri açmak için bronşları açıcı bir ilacı size önerebilir. Eğer balgamınız sarı, gri veya yeşil bir renk alırsa hekiminiz antibiyotik kullanımını önerebilir.

Önlem
Eğer sık sık bronşit geçiriyorsanız, bunda yaşadığınız çevrenin etkisi olabilir. Soğuk ve aşırı hava kirliliği akut bronşitin ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir; bu nedenle bu koşullara karşı bazı önlemler almak yararlı olabilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..