19 Nisan 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Anne Babanın Rolü

Çocukların cinselliği ortaya çıkmaya başladığında çoğu kez anne babaların kafası karışır ve hatta korkarlar. Eğer genç bir çocuğunuz varsa onun cinsellik dönemine uyum sağlayarak ona olan güveninizi gösterebilir ve gereksinim duyduğu yardımı verebilirsiniz.
Çocuğunuz okulda, cinsellik, aile yaşamı ve cinsel yolla geçen hastalıklar konusunda eğitim alabilir. Bununla birlikte, cinsel iüşki konusunda çocuğunuzun bilmesini İstediğiniz şeyleri tümüyle okula bırakmayın, sizin için zor olsa da çocuğunuza yaşamın gerçeklerini öğretmek sorumluluğunu taşıdığınızı unutmayın. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu konuda yazılmış bir kitap okuyun ya da çocuğunuza okumasını önerin. Doktorunuzdan ya da güvenilir kişilerden yardım da istiyebilirsiniz.
Eğer siz de çoğu anne baba gibiyseniz, çocuğunuzdan yeterli bir olgunluğa erişene kadar cinsel ilişkiye girmemesini istersiniz. Bu makul bir hedeftir. İdeal olan cinsellik ve aile hayatı konusunda çok küçük yaşlardan başlayarak bilgi vermeye başlamanızdır. Çocuğunuzun bebek nereden gelir gibi sorularına doğru yanıtlar verin. Eğer çocuğunuz cinsellikle ilgili hiç soru sormazsa cinsellikle ilgilenmediğini düşünmeyin. Fırsat doğarsa konuyu siz açın.
Cinsel konulardaki önerilerinizi çocuğunuzun zihinsel, psikososyal (ruhsal ve sosyal) ve ahlaki gelişimine göre yapın. Çocuğunuz ne kadar küçükse önerileriniz de o kadar basit olmalıdır.
Çocuğunuzla cinsel davranışları tartışırken ürkütmeye yönelik taktikler kullanmayın. Bunu yaparsanız, çocuğunuzu cinsel durumlar konusunda yetersiz bilgi sahibi olma riski altına sokarsınız. Tümüyle olumsuz bir yaklaşımın çocuğunuzu cinsel ilişkiden uzak tutma olasılığı, ona belirli bir duyarlılık kazandıran temel bir bakış açısı oluşturularak cinsel konularda karar verme sorumluluğunu almasını sağlayan yaklaşımdan daha azdır. Ürkütmeye yönelik taktikler çocuğunuzla aranızdaki bilgi alışverişini ortadan kaldırabilir.
Hamileliği önleme yöntemlerini ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları açıkça tartışın. Çocuğunuzun kürtaj, hamileliği önleme yöntemleri ve gençlik döneminde hamilelik konusundaki duygularınızı ve onun kendi tavırlarını biçimlendirmeye çalıştığınızı anladığından emin olun.
Çocuğunuza cinsel yolla bulaşan hastalıkların tehlikelerini öğretin (AİDS (kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromu gibi). Bu hastalık için risk faktörleri arasında cinsel ilişki (özellikle rastgele ilişkiye girme ve erkeklerde eşcinsel ilişki) ve uyuşturucu madde almak için kullanılan şırınga ve İğnelerin ortak kullanılması bulunmaktadır. Eğer çocuğunuz cinsel ilişkiye girmeye başlamışsa AİDS hastalığı olduğu bilinen veya kuşkulanılan insanlarla cinsel ilşikıye girebilme riski üzerinde önemle durun. Çok eş değiştirmenin ve çok eş değiştirmiş biriyle cinsel ilişkiye girmenin hastalık tehlikesini arttırdığını açıklayın.
Çocuğunuzu AİDS, diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve gebelikten korumak için daha olgunlaşana kadar cinsel ilişkiden uzak tutmaya çalışmak akıllıca olabilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..