29 Mart 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Astbestozis

Belirtiler

- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Harekete dayanıkiığın azalması
- Öksürük (bazen)

Asbest (amyant) uzun yıllar boyunca inşaatlarda izolasyon maddesi olarak kullanılmıştır. 1975`de bunun yerini cam elyafı ve yünü gibi diğer maddeler aldı. Dört çeşit amyant lifi vardır ve bunların hepsi de solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir. Büyük miktarlarda ince asbest lifleri akciğerlerinizde birikip bunları atamadığınız zaman hastalık oluşur.

Teşhis
Hastalığın şiddeti bu asbest liflerine ne kadar süre maruz kalındığına ve ne miktarda lifin solunum yoluyla alındığına bağlı olarak değişir. Genellikle asbestozis belirtileri en az 10 yıl boyunca orta ile ağır ölçüde maruz kalındıktan sonra başlar. İlk olarak akciğerin aşağı kısımlarında belirgin olup daha sonra hastalık kötüye gittikçe yukarı kısımlara da yayılır. Sonunda bütün akciğer hastalıktan etkilenip bal peteği gibi bir görüntü sergiler.
Göğüs röntgeninin anormal olması asbeste maruz kaldığınızı düşündürebilir fakat mutlaka asbestosis hastalığına tutulduğunuz anlamına gelmeyebilir. Geçmişinizde bir amyanta maruz kalma süresi varsa, hastalığı düşündürecek göğüs röntgeni ve fiziki bulgular mevcutsa ve sakatlık yaratıcı pulmoner fibroz belirtileri varsa (nedbe dokusunun anormal gelişmesi) asbestozis hastalığı teşhisi konulabilir.
Uzun süre amyanta maruz kalmanın bir diğer sonucu akciğerlerinizin çevresinde plevra plakalarının meydana gelmesidir. Akciğerinizi çevreleyen çift zar olan plevranın bu kalınlaşma alanları genellikle göğüs duvarının aşağı kısımlarında veya diyafram yakınında oluşur. Plevra plaklarının bulunması, sizde belirtiler bulunmadıkça, hasta olduğunuz anlamına gelmez.
Plevra`dan oluşan habis tümörler olan mezoteliomlar nispeten nadir bir kanser çeşididir. Bunlar, amyant liflerine maruz kalındıktan 20 ila 40 yıl sonra gelişebilir ve maruz kalma süresi sadece bir iki yıl veya hatta daha bile az olmuşsa da oluşabilir. Mazoteliom hastalığı olan bazı kişiler de geçmişinde amyanta hiç maruz kalmamıştır. Hastalık belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes darlığının yavaş yavaş ortaya çıkması ve kilo kaybı vardır. Plevra tabakaları arasında sıvı toplanması sıklıkla nefes darlığına ve göğüs ağrısına katkıda bulunur. Bu hastalık genellikle 8 ile 14 ay içinde ölümle sonuçlanır.
Hastalanan kişilerin yüzde 75` teşhis konulusundan sonraki bir yıl içinde ölür.
Nihayet, eğer sigara içiyorsanız ve amyanta maruz kalmışsanız akciğer kanserine tutulma ihtimaliniz sigara içen, fakat amyanta maruz kalmamış olan bir kimseden çok daha fazladır. Sigara içmiyorsanız amyanta maruz kalmakla akciğer kanserine tutulma ihtimaliniz çok daha azdır. Hâlâ içiyorsanız sigarayı bırakmak, ihtimali azaltacaktır.

Tedavi
Asbestozis`in etkili bir tedavisi yoktur. Eğer asbeste maruz kalmış genç veya orta yaşta bir işçiyseniz daha fazla maruz kalmaktan sakının. Asbestin düşük seviyelerine maruz kalmışsanız ve bunu hayatınızın daha sonraki yıllarında fark etmişseniz bu hastalığa tutulabilirsiniz, sigara içmezseniz ve işyerinizde asbest kontrol programı düzenli ise hastalık riskiniz az olacaktır. Hastalansanız bile hastalığınız yavaş ilerleyecektir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..