29 Mart 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Bağişıklama (Bağışıklık Kazandırma)

ABD`de 4 veya 5 yaşına gelmiş çocukların neredeyse tümünün bağışıklanmaları şarttır. Bazı aileler aşıyı çocuk okul yaşına gelinceye kadar erteler. Bu, çocuğu lüzumsuz riske atmaktır. Bu arada çocuk şiddetli hastalıklara yakalanabilir.
Birçok aşı 2-3 aylıkken verilir, çocuk 18 aylıkken çocuk felci, kızamık, kabakulak ve rubella (kızamıkçık) gibi canlı aşılar tamamlanmış olmalıdır. Bunlar bulunan aşılardır ve uygulanma şekilleri şöyledir.

Difteri
Bu aşı ekseriyetle tetenoz ve boğmacayla karma olarak yapılır (DTP). Bağışıklama çocuk 2 aylık olunca başlar ve dizi halinde 5 aşı olarak verilir. 12 yaşından büyük çocuklara ve yetişkinlere "tetenoz-difteri toksoid"in yetişkinler için olan tipi verilmelidir. Her 10 yılda bir (takviye edici) kuvvetlendirici bir aşı yapılmalıdır.

Boğmaca (Pertussis)
Bağışıklama 1 ile 3 aylıkken başlar. Ekseriyetle tetenoz ve dif-reyle beraber karma olarak yapılır. Birkaç çocukta aşıya reaksiyon görülebilir. Bu durumda iğneler durdurulmalıdır. Genellikle 6 yaşın üstündeki çocuklara aşı yapılmamalıdır.

Tetanoz
Tetanoz aşısı dizi halinde 5 aşı olarak difteri ve boğmacayla beraber karma aşı şeklinde uygulanır. 2, 4 ve 6 aylıkken tekrar 18 aylıkken ve çocuk okula başlamadan önce bu aşı yapılır.

Çocuk Felci (Polio)
Çocuk felci aşısı genellikle ağızdan canlı aşı olarak 2 ve 4 aylıkken (o bölgede çocuk felci görülmüşse 6 aylıkken de) ve tekrar 18 aylıkken DTP aşısı ile aynı zamanlarda verilir. Ayrıca başka bir aşı gerekli olmamakla beraber okula başlamadan evvel (4 ile 6 yaşlar arasında) son bir doz önerilir.
Kızamık
15 aylık çocuklara canlılığı za-yıflatılmış bir kızamık aşısı rutin olarak yapılır. Ekseriyetle kabakulak ve rubella (kızamıkçık) ile beraber karma aşı halinde verilir. Eğer bir çocuğun bu yaştan evvel kızamığa yakalanma olasılığı varsa aşı daha evvel yapılmalıdır. Ancak 15 aylıkken gene aşı gerekir, çünkü ilk aşıdan sonra antikorlar gelişmemiş olabilir. Bağışıklama programında gecikilmişse daha büyük çocuklar ve yetişkinler canlı aşıyla tehlikesizce aşılanabilirler. Kan kanseri veya aşırı güçsüzlük yapan başka bir hastalığa yakalanmış veya radyasyon, kortikosteriod alan veya anti-metabolit tedavi gören çocuklar aşılanmamalıdır.

Kabakulak
Kabakulak aşısı bir doz halinde ekseriyetle kızamık ve rubella (kı-zamıkçık) aşısıyla beraber verilir. Bir yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.

Kızamıkçık (Rubella)
Bu aşı ekseriyetle 15 aylıkken kızamık va kabakulak aşılarıyla beraber karma olarak yapılır. Rubella tehlikeli bir hastalık olmamakla beraber eğer bir kadın hamileyken bu hastalığa yakalanırsa doğmaması olan çocuk, doğum sakatlıkları denilen ciddi sonuçlara karşı karşıya kalır. Bu nedenle canlılığı zayıflatılmış aşı bütün kız çocuklarına ay hali görmelerinden önce verilmelidir. Eğer bir kadın aşılanırsa en az üç ay doğum kontrolü uygulanmalıdır.

B Tipi Influenza
2 yaşındaki tüm çocuklara karma B tipi hemofilus influenza (salgın nezle, grip) aşısı ile bağışıklınmaları önerilir. Bu bakteriyi kapma riski yüksek olan çocuklar, örneğin gündüz kreşlere gidenler, 18 aylıkken bağışıklanmalıdır.

B Tipi Hepatit
B tipi Hepatit testine pozitif (+) netice vermeyen, fakat hastalığa yakalanma riski olanlar için iki aşı vardır.

Kuduz
Eğer kuduz bir hayvan tarafından ısılırsanız aşı olmanız şarttır. Bu aşı 5 iğne halinde ve her biri ayrı günlerde, pasif antikor iğneleriyle (serum) beraber verilir. İğneleri yaptırmamak ölüme neden olabilir. Eğer kuduzun yaygın olduğu bir bölgeye gidecekseniz, hastalanmadan önce koruyucu tedavi yaptırmayı düşünebilirsiniz.

Zatürree
Pneumococcal zatürreye karşı aşı vardır. İlk aşı tehlikesizdir. Ancak çok özel durumlar dışında tekrarlanmamalıdır ve kuvvetlendirici aşılar yapılmamalıdır. Çünkü ciddi reaksiyonlara neden olabilirler. Ayrıca, çok genç çocuklar aşıyla korunmayabilirler.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..