16 Nisan 2024, Salı
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Bayılma Nöbetleri

Bayılma nöbetleri hem sizin için hem de çevrenizdekiler için korkutucu olabilir. Bununla birlikte sık olarak panik meydana gelmez. Tıpta senkop olarak bilinen bayılma nöbetleri bir hastalık değildir. Bayılmanın sebebi beynin o anda ihtiyacı olan yeterli miktardaki kanın ve oksijenin karşılanamamasıdır. Senkop (bayılma)`nın diğer belirtileri mide bulantısı, terleme ve göz kararmasıdır. Bununla birlikte temel belirti bilinç kaybıdır.

Bayılma Sebepleri
Senkop`un sebebi genel olarak ya kardio vasküler ya da sinir sisteminde meydana gelen fonksiyon yetersizliğidir. Değişik kalp problemleri bayılma nöbetlerini ortaya çıkarabilir. Bunlar arasında kalp aritmileri ve özellikle aşırı kalp hızı artışı önde gelir. Kalbin pompalaması esnasında beyine az kan gelirse bayılma olur. Ana damarları besleyen kalbin, kapakçıklarının daralması sonucunda kan basıncında ani bir düşüşle birlikte kalbin atışı yavaşlar ve buna bağlı olarak da senkop ortaya çıkar.
Otonom sinir sistemi kan damarlarındaki basıncı ve kalp çalışmasını kontrol eder. Dolayısıyla bu sistemde meydana gelecek olan fonksiyon yetersizliği de bayılmaya yol açar.

Riskler Nelerdir?
Düz yattığınızda kan akışı kendini toparlar ve bilinç açılır. Bayılmadan hemen sonra bilincin böyle hızlı bir şekilde tekrar açılmasının sebebi oksijen eksikliği nedeniyle beyinde hasar olmaması veya az hasar olmasıdır.
Aslında bayılmanın en büyük risklere yere düşme esnasında olu-şabilecek kırık, çıkık ve baş yaralanmalarıdır.

Ne Yapılabilir?
Eğer bayılıyorsanız, doktora başvurun. Doktor bayılma sebebini teşhis edecek ve daha sonra size kalp ile ilgili ilaçlar ender olarak da pacemaker (kalp pili) verecektir. Eğer problem otonom sinir sisteminde ise bacaklardaki dolaşımı artırıcı çoraplar verilir ve bu şekilde kalbe yeterli miktarda kan gelmesine yardımcı olunur.




Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..