27 Nisan 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Böbrek ve Üreter Yaralanmaları

Belirtiler
Fiziksel yaralanma hikayesi
İdrarda kan
Böğürde şiddetli ağrı
Bulantı.kusma ve karın şişliği
Bazen ateş
İç kanama
Şok

Böbrek ve üreterlerin travmaya bağlı yaralanmaları pek sık görülmez. Ancak bazen, ge­nellikle spor yaralanmaları, iş ya da trafik kaza­ları sonucu ortaya çıkabilir. Ciddi böbrek yara­lanmaları çok sık görülmez, çünkü böbrekler kaburga kemikleri ve güçlü sırt kasları tarafın­dan oldukça iyi korunurlar.

Teşhis
Eğer bir kaza geçirdiyseniz ve böbrekleri­nizde bir hasar olduğunu düşünüyorsanız.kan ve idrar tahlilleri yaptırmanız gerekecektir .Böbrek röntgeni veya bilgisayarlı tomografi de çekilebilir. Böbrek damarlarında bir hasar ya da bası sonucu bir tıkanma olup olmadığını anla­mak için de damarların X ışınlarıyla özel olarak görüntülendiği bir yöntem olan arteriografı ya da anjiografi yapılacaktır.

Böbrek ve üreter Yaralanmaları Ne Kadar ciddidir?
Böbrekte yaralanma sonrası, çoğu zaman ciddi bir hasar olmaz ve kanama da kendiliğin­den durur. Ancak bazen şiddetli kanama, en­feksiyon ve şok gelişebilir. Böbrek, damarların­da herhangi bir yaralanma olduğunda tüm iş­levini kaybedebilir. Böbrek yaralanmalan ge­nellikle hastaneye yatmayı gerektirir.
Acil Tedavi
Travmaya bağlı böbrek yaralanmalarının %20`sinde, aşırı kanama nedeniyle acil ameli­yat gerekir.

Ameliyat
Bazen, yaralanmış böbreğin alınması gere­kebilir. Ayrıca böbreğin çevresindeki kan biriki­minin boşaltılması ve geniş böbrek yırtıklarının ve üreter kopmalarının onarılması gerekebilir. Ameliyat, pıhtı ve diğer nedenlere bağlı tıka­nıklıkların açılması için de yapılabilir.

Koruyucu Tedavi
Böbrek yaralanmaları sonrası, ağrıyı önle­mek üzere uyuşturucu ağrı kesiciler ve 7 ila 10 gün süreyle yatak istirahatı gerekir. Yaralan­madan 6 ay sonra, böbreğin tamamen iyileşip iyileşmediğini anlamak üzere IVP yapılır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..