25 Nisan 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Boğmaca


Belirtiler

- Hapşırma, burunda tıkanıklık ve tahriş;
- İştahsızlık;
- Kırıklık;
- Kuru öksürük, arkasından patlayan öksürükler ve boğmaca öksürüğü.

Acil Durum Belirtileri

- Nefes alma zorluğu ve mavi dudaklar.

Boğmaca öksürüğü, ismini "boğuluyor" gibi seslerle öksürmekten alır. Bu hastalığa "Bordotella pertussis" denen bir bakteri neden olur. Onun için bir adı da "Pertussis" dir.
Boğmaca genellikle iki yaşın altındaki çocuklarda görülür ve havadaki mikrobun solunum yoluyla içeri çekilmesi ile alınır. Ekseriyetle hastalığı hafif geçiren bir yetişkin bu mikrobu yaymaktadır. Bu hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem başlangıç dönemidir, ancak enfeksiyon tamamen temizleyinceye kadar bulaşabilir.

Teşhis
İlk başlarda belirtileri üşütmeye (soğuk algınlığı) benzediği için teşhis zordur. 10 gün ile 2 hafta sonra tipik boğmaca öksürüğü başlar. Sık sık öksürük nöbetleri gelir, arkasından zorla alınan aceleci derin soluklarla yüksek boğulma sesi duyulur.
Öksürük nöbetleri korku, kızgınlık, ağlama, hapşırma gibi itici nedenlerle başlayabilir. Çok balgam çıkarılır, bazen kusma da görülür, öksürük nöbetleri başladıktan 4 hafta sonra belirtiler yavaş yavaş kaybolur.

Boğmaca Ne Derece Ciddidir?
Antibiyotik tedavisi ile bir çok çocuk boğmacadan olaysız kurtuluyor. Ancak boğmaca, zatürreye ve ciğerlerin zarar görmesine neden olabilir, oksijensiz kalmak veya öksürüğün doğurduğu basınç beyni zedeleyebilir. Eğer bir çocuğun dudakları morarırsa bu çocuk nefes almakta güçlük çekiyor demektir ve derhal hastaneye kaldırılmalıdır.

Tedavi
Boğmacalı çocuklara sık olarak az yiyecek ve bol sıvı verilmesi gerekir .İlaç tedavisi olarak antibiyotikler verilir. Ağır vakalarda, birkaç gün kortikosteroid verilebilir. Öksürük ilaçları çak az yarar sağlar.

Korunma
çocukların yaygın olarak aşılanması sayesinde boğmaca vakaları çok azalmıştır. Çocuklara aşılamanın yapılmadığı durumlarda hastalık ciddi sonuçlar doğurabilir ve hatta ölüme bile neden olabilir.
Aşının bazı riskleri vardır;bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz. Genellikle difteri, boğmaca ve tetanoz aşıları birarada yapılır ve DBT aşısı olarak bilinir. DBT aşısı ile ani bebek ölümü sendromu arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..