20 Nisan 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Belirti ve Bulgular
- Cinsel organların üzerinde ya da çevresinde ağrılı şişlik, siğil
- Cinsel organlar ya da makat çevresinde kaşıntı.
- Vajina, penis veya anüsten akıntı
- İdrar yaparken yanma
- Boğaz ağrısı
- Lenf düğümlerinde şişme
- Kasıkta veya karnın alt bölümünde ağrı
- Özellikle ayak tabanı ve avuç içinde kızarıklık

Bu hastalıklar insandan İnsana cinsel ilişkiyle bulaşır. Genellikle cinsel organlarla ancak bazen ağız, makat veya başka bir cinsel yolla bulaşır. Bu hastalıklara kısaca CYBH denir. Eski terimi veneryal hastalıklardır. Bu hastalıkların herbiri ayrı bir etkenle bulaşır. En sık bel soğukluğu (gonore), chlamidia, frengi (sifiliz), trichomonas ve genital herpes görülür. Ayrıca AİDS gittikçe yaygınlaşmaktadır.
Bu hastalıklar çoğunlukla ergenleri ve genç erişkinleri tutar. Bu yaştakilerin daha fazla cinsel ilişkiye girmesi Önemli bir etkendir.
Ne yazık ki ergenlerin çoğunun karar verme ve iletişim kurma becerileri henüz gelişmekte olduğundan bu ilişkiye ayak uyduramama kta diri ar. cinsel eğitimin yetersiz olması da önemli bir etkendir.
Eğer cinsel ilişkiye giriyorsanız bu tür bir hastalık riski altındasınız demektir. Ne kadar, çok cinsel ilişkiye girmiş biriyle birlikte olursanız bu risk o kadar artar.

Teşhis
Belirtilerin her zaman hastalıkla birlikte çıkmadığını unutmayın. Belirti yokken her şeyin yolunda gittiğine inandığınızda hastalık sessizce ilerler. Bu nedenle cinsel yaşamı olan bir ergenseniz bu hastalıklar yönünden düzenli olarak muayene olmanız gerekir. Bu sizin düzenli kontrollerinizin bir parçası olabilir.
Bulaşıcı hastalığı araştırırken doktorunuz karın muayenesini de yapacaktır. İkinci oiarak cinsel yolla bulaşan bir hastalık etkenine veya buna karşı oluşmuş bir antikora bakmak üzere kan, idrar ve genital sıvıdan örnek alınır.
Eşiniz bir cinsel hastalığı olduğunu söylüyorsa cinsel ilişkiden kaçının. Kendinizde böyle bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorsanız tedaviniz yapılana kadar cinsel ilişkiye girmeyin. Hemen bir doktora başvurun. Kendi doktorunuza, uzmanlaşmış bir kliniğe veya acil servise gidebilirsiniz.
Başvurunuz gizli tutulacaktır. Eğer kimseye bildirilmesini istemiyorsanız buna saygı gösterilecektir. Ancak yasa gereği doktorlar cinsel yolla bulaşan hastalıkları sağlık yetkililerine bildirmek zorundadır.
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık teşhis edildiğinde tüm cinsel eşlerin muayene ve tedavi edilmeleri önemlidir. Eşlerinizin kimliklerini doktorunuza verirken suçluluk duymayın. Bu bilgi gizli kalacaktır.

Cinsel yoldan bulaşan hastalıklar neye yol açabilir?
Bu hastalıkların çoğu tedavi edilebilir. Ölümcül olan AİDS bunların dışındadır. Frenginin tedavisi bulunmadan Önce o da ölümcül Dir hastalıktı.
Tedaviyi ertelediğiniz sürece kontrol altına alınması zorlaşır. Bazen bu hastalıklar o kadar uzun süre tedavi edilmeden kalırlar ki kalıcı hasarlar oluşur. Örneğin tekrarlayan kasık bölgesi iltihabı genç bir kadını kısır bırakabilir. Ergenlik çağındaki kızlar bu tehlikeyi taşırlar.

Tedavi
Çeşitli antibiyotikler bu hastalıkları tedavi edip zararlı etkeni ortadan kaldırabilirler.

Korunma
Cinsel ilişkiden kaçınarak bu hastalıklardan korunabilirsiniz. Cinsel olarak aktifseniz eşinizi dikkatli seçmeniz ve prezervatif kullanmanız tehlikeyi en aza indirir. Prezervatif AİDS de dahil mikrobik etkenlerle bulaşan hastalıkları tam olmasa da engeller. Bir prezervatif ve bir sperm öldürücü birarada kullanıldığında cinsel hastalıklara karşı daha etkili olur

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..