24 Nisan 2024, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Dikkatte Eksiklik Bozukluğu

Belirtiler
- Dikkati bir noktada toplamada alışkanlık
haline gelmiş başarısızlık,
- Aşın şaşkınlık,
- Düzenleme yeteneksizliği,
- Düşüncesizlik,
- Hareketlilik ve aşırı faaliyetiilik.

Çocuğunuzun öğrenme yeteneği, dikkatini derse verebilmesi ve Önceki dersleri hatırlayabilmesine dayanmaktadır. Pek çok görüntüler, sesler, hatıralar ve diğer uyarıcı şeyler çocuğun dikkatini dağıtır. Bunlar bazen çocuğun dikkatini yönlendirmede sorunlara neden olurlar. Bununla beraber, okul çağındaki pek çok çocuk dikkatlerini yönlendirme ve bunu bozacak şeyleri de gözardı etmek suretiyle yeteneklerini geliştirmişlerdir.
Dikkatte eksiklik bozukluğu, tekrarlanan istemler hatta cezalara rağmen çocuğun dikkatini yönlendirmede alışkanlık halini almış yeteneksizliğidir. Dikkatte eksiklik bozukluğunun sonucu olarak çocuğunuzun Öğrenme, yön bulma ve bilgileri hatırlamakla ilgili sorunları olabilir.
Bu bozukluğun çeşitli sebepleri olabilir. Hamilelik, doğum ya da doğumdan sonraki beyin incinmelerine bağlandığı gibi kalıtımla da ilişkilendirilmiştir. Dikkatte eksiklik bozukluğu çocuğunuzun zekâsını ve ilk gelişimini fazla etkilemez. Sınıfta sessiz oturup dikkatini bir noktaya yönelttiğinde, çocuğunuzun 2. ve 3. sınıftan sonra öğrenme işlemiyle ilgili gitgide artan bir güçlük çekmeye başladığı görüldüğünde bu dikkat eksikliği ortaya çıkmaktadır.

Teşhis
Doktorunuz çocuğunuzun davranışlarını incelemeye ve iik gelişimi hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmeye ihtiyaç duyacaktır. Bebeklik döneminde beslenme, uyuma ve hareketliliğiyle ilgili problemler dahil olmak üzere iik belirtiler ortaya çıkabilir. Fiziksel ve nörolojik incelemeler herhangi bir duyusal ve nörolojik bozuklukları tanımlamak için kullanılmaktadır. Doktorunuz ayrıca EEG, (beyin elektrosu) psikolojik ve eğitim testi için sizi uzmanlara gönderebilir.

Dikkatte Eksiklik Bozukluğu Ne Kadar ciddidir?
Dikkatte eksiklik bozukluğu, çocukluk ve gençlik döneminden yetişkinliğe dek sürecek kronik bir sorundur. Bu bozukluk, çocuğunuzun kendine saygısını ve güvenini kırar, diğer çocukların kendisiyle alay etmelerini, hatta reddetmelerini sağlar ve akademik başarısızlığa yol açar. Tedavi, çocuğun öğrenmesine, davranış kontrolüne ve kendine saygı duymasına yardımcı olur.

Tedavi
Çocuğunuz özel bir eğitim programına ihtiyaç duyabilir. Bu bozukluğu olan çocuklar genelde davranış sorunlarına sahip olduklarından, kendileri ve ebeveynleri için özel danışmanlık hizmetlerine gereksinim duyarlar. Bu hizmetleri de genellikle çocuk psikiyatristteri ve psikologları sağlamaktadır.
Davranış değiştirme teknikleri, ev ve okul rutinlerini yeniden düzenleme, çok fazla uyarıcının çocuğu rahatsız etmesini önleme ve bir tutarlılık sağlamak kabul edilmeyecek davranışları azaltmada ve iyi davranışları ödüllendirme de etkili olabilir.
Doktorunuz çocuğun dikkatini bir noktaya toplamasını ve aşın hareketliliğin de azalmasını sağlayacak ilaçları verecektir. Bu amaçla kullanılan en yaygın ilaçlar dextroamfetamin (Dexedrin), metilpenidat (Ritalin) ve Pemolin (Cylert)`dir. Bu ilaçlar yetişkinler tarafından da alındığında çoğu aynı uyarıcı etkiyi yapmaktadır: Ancak aşırı hareketli çocuklarda ters bir etki göstermekte ve dikkati artırmaktadır. İlaçların dikkatlice verilip çocuğun gelişimi doktor tarafından yakından takip edildiği durumda, bu iiaçlar yıllar bile sürse ihtiyacı duyulduğu sürece güvenle kullanılabilir.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..