25 Nisan 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Dilin Rahatsızlıkları

Belirtiler
-Dil kaygan, koyu kırmızı ve bazen de hassas bir hal alır
-Dil kara veya koyu kahverengi olur
-Dil tüylü veya kıllı gibi görünür.

Glossit, dilin iltihaplanmasıdır. Normal olarak dilin yü-zeyi küçük, saçımsı çıkıntılarla kaplıdır (papillae). Glossit oluşunca, bu çıkıntılar kaybolur. Glossit oluşunca, bu çıkıntılar kaybolur ve renk değişimi de dahil olmak üzere dilin yüzeyinde birtakım değişiklikler oluşur. En belirgin değişim, dilin normal pembe ve kadifem-si görünümünü kaybedip, hassaslaşmasıdır.
Glossit, birçok nedenden kaynaklanabilir. Bunların arasında bakteri veya mantarlardan oluşan iltihaplanmalar, demir eksikliğinden kaynaklanan anemi (kansızlık) ve tehlikeli kansızlık (pernisyöz anemi) gibi bozukluklar sayılabilir. Dille ilgili sorunların büyük bir bölümü önemsizdir ama eğer belirti-ler on günden fazla sürerse, muayenen olmak üzere bir doktor ya da dişçiye görünmelisiniz.

Akut Glossit
Lokal enfeksiyon, yanık veya travma sonucu ortaya çıkan bu durum çabuk gelişip, şişme hassasiyete neden olabilir. Bundan dolayı da çiğneme yutma ve konuşma zorluklan ortaya çıkabilir.
Eğer dilde önemli bir şişme görülürse, bu solunun yollarını tıkayabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, acil tıbbi yardım isteyin. Hemen yapılan kortkosteroid tedavisi genelde şişi indirir.

Harita Dil Sendromu
Bu bozukluk, dilin bazı bölümlerdinde pa-pilleanın yok olması sonucu parlak kırmızı ve bazen ağrılı bölgelerin oluşma-sıdır. Bu vakalarda acı ve yanma da birlikte görülür. Nedenleri tam olarak bilinmemektedir.
Bu rahatsızlık, günden güne değişebilir veya inatçı bir biçimde devam edebilir. Belli bir tedavi yöntemi yoktur. Sıcak ve baharatlryiye-ceklerden uzak durmak, tütün ve alkol kullanmamak iyi gelir.

Kıllı Dil
Bazen dilin üzerindeki papillea, tıpkı saç kılları gibi olağanüstü büyüme gösterebilir. Bu durumda dil, sanki saçla kaplıymış gibi görünebilir. Genelde acı hissi yoktur ama dil ürkütücü bir görünüm alır.
Çoğu zaman antibiyotik tedavisi, bazı ağız antiseptik- lerinin gereğinden fazla kullanımı, azalan tükürük salgısı veya yetersiz ağız bakımı ggibi nedenlerden kaynaklanan bu durum ciddi bir rahatsızlık olmayıp, rahatsızlığa neden olan etken ortadan kaldırılınca, kendiliğinden geçer. Kılları, bir diş fırçası ile sert olmayan bir biçimde fırçalamak da yararlıdır.

Rengi Dönmüş Dil
Normalde insan ağzında yaşayan bakteriler vücudun doğal dengesinin bir bölümüdür. Ama bazen bu bakteriler gereğinden fazla üreyerek papilleaya yerleşirler. O zaman dil kara ve koyu kahverengi bir görünüm alır. İçinde bizmut bulunan (Pepto-Bismol) ilaçlar da bu renk değişimine neden olabilir.
Renk değişiminiin diğer nedenleri arasında antibiyotik tedavisi, mantar enfeksiyonu, sigara içmek veya tütün çiğnemek sayılabilir.
Günde iki kez diş fırçası ile yavaşça fırçalamak dilin rengini düzeltebilir. Fırçayı bir antiseptik solüsyona batırmakta yarar vardır. Durum devam ederse, bir doktora ya dişçiye başvurmalıdır.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..