26 Nisan 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Dişlerin Kemiğe Vidalanması (Osseoentegrasyon)

65 yaşında ya da daha yaşlıların yüzde 40`ından fazlası ve 18 ilâ 64 yaşlarındaki çalışan yetişkinlerin yüzde 4`ü tüm doğal dişlerini kaybetmişlerdir. Teknoloji uzun bir yol katetti, ama hâlâ takma dişler sorunlar yaratabilmektedir.

Osseoentegrasyon (osseo kemik demektir; entegrasyon ise başka bir şeyle birleşme anlamına gelmektedir) denilen yeni bir diş yerleştirme tekniğinin gelişmesi, gelecekte takma diş sorunlarının azalmasına yardımcı olabilir. Yöntem 1960`larda İsveç`te geliştirilmiştir.Bu yöntemde, çene kemiğine titan yuvalar yerleştirilmektedir. Bunlara sabit ya da çıkarılabilir takma dişler ya da tek tek dişler tutturulabil-mektedir. Bu yöntem genellikle, fiziksel ve duygusal nedenlerle standart takma dişlere tahammül edemeyen kişiler için kullanılmaktadır.

Osseoentegrasyonda, yapay dişler alt ya da üst çene kemiklerine tutturulur. Her iki çenedeki bir diş ya da tüm dişler değiştirilebilir. Klasik takma dişler, yaraların ya da enfeksiyonun oluşabildiği ince bir dişeti tabakasının üstünde dururlar. Osseoentegrasyon, yapay dişleri, normal dişlerin yerlerinde durdukları şekilde üst ya da alt çeneye tutturur. Dolayısıyla çiğneme basıncı normale yakındır, oysa klasik takma dişlerle çiğneme basıncı genellikle çok daha düşüktür. Bu şekilde, osseoentegrasyon çenenin bozulmasının önlenmesine yardımcı olur.

Yöntem
Yöntem, birkaç ay süren çeşitli adımları içerir. Pahalıdır. Cerrahi aşama, genel anestezi ve karmaşık vakalarda 1 ya da 2 gün hastanede kalınmasını gerektirebilir. Normal vakalarda, cerrahi müdahale diş hekimi muayenehanesinde yapılabilir.

Üst ve alt çenenizde delikler açılır ve titandan yapılma, oyulmuş silindirler deliklere yerleştirilir. Çenenizin kemikli dokusu, yerleştirilen silindirlerin çevresinde gelişir. Eski takma dişleriniz bu süre içinde kullanılmak üzere ayarlanabilir.
Ameliyattan birkaç ay sonra, silindirlere sağlam metal destekler vidalanır. Bir ya da 2 hafta sonra, destekler yerlerinde olmak üzere çenenizin kalıbı alınır. Daha sonra, yapay dişler imal edilir ve ince altın vidalarla desteklere sağlam bir şekilde tutturulur.
Bazı yerleştirme yöntemlerinin başarı oranı yüzde 90`ın üzerindedir. Bu yüksek başarı oranları, ustalıktan ve dikkatli bakımdan ve hastaların ağızlarının bakımında gözettikleri disiplinden kaynaklanmaktadır.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..