19 Mart 2024, Salı
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Doğum Sancısı ve Doğum

Doğum sancılarının başladığını nasıl anlayabilirim?

Bu zor bir sorudur çünkü her hamilelik birbirinden Farklıdır.llk doğumunuz olabilir ve arkadaşlarınızın, hayatın en zor saatleri ya da o kadar da kötü değil diye anlattıkları kendi deneyimlerine benzemeyebilir.Ya da daha önce yapmış olduğunuz doğumdaki gibi olmasını beklersiniz, olmayabilir. Sonuç olarak her zaman umduğunuzdan farklı olabilir.

Her doğum sancısı birbirinden farklıdır ama bu sürecin başladığını veya başlamaya hazırlandığını gösteren bazı belirtiler de vardır.

1. Doğum sancıları başlamadan birkaç saat ya da gün önce "nişan" adı verilen kanlı ve koyu kıvamlı bir sızıntı olur.Bu sızıntı hamilelik esnasında rahimle vajina arasında bir bariyer oluşturan kıvamlı bir tabakadan meydana gelir.

2. Doğum sancılarının öncesinde, amniyotik sıvıyı rahim içerisinde tutan zarlar yırtılabilir. Eğer kendiliğinden yırtılmazsa, doğumda doktor tarafından yırtılır. Zarlarınız yırtıldığında (su torbası da denir) vajinanızdan bir sıvının fışkırdığını ya da sızdığını hissedersiniz.

3. Kasılmalar doğum sancılarının belirtisi olmayabilir. Hamileliğiniz boyunca rahimde çeşitli kasılmalar hissetmişsinizdir. Son haftalardan önce herhangi bir rahatsızlık yaratmayan bu kasılmalara Braxton Hicks kasılmaları denir.

Birçok kadın bu kasılmaların doğum sancılarının başladığına işaret ettiğini düşünür. Braxton Hicks kasılmaları çoğu zaman gerçek doğum kasılmalarıyla karışır. Farklı olarak, gerçek doğum sancıları esnasında görülen kasılmalar düzenli aralıklarla olur. Kasılmalar giderek şiddetlenir ve daha uzun sürerken, iki kasılma arasındaki süre de azalır. Ağrı genellikle rahim içinde yuka-rıdan başlayarak karnın alt bölümüne ve belkemiğine doğru İlerler. Eğer ağrınız yürümekle geçiyorsa bu büyük olasılıkla yalancı doğum sancısıdır. Bu belirtilerden herhangi birini görürseniz doktorunuza bildirin. Bu durumda doktorunuz sizi muayene ederek, rahim boynunun açılıp açılmadığına ya da bebeğin ilerlemesiyle rahim boynunun şeklinin değişip değişmediğine (silinme) bakar. Eğer zarlarınız yırtılmışça, doktorunuz sizden acilen hastaneye yatmanızı ister. Sancılarım ne kadar sürecek?Bu da doktorunuz tarafından rahim boynunun hangi hızla açıldığı saptanmadan yanıtlanamayacak bir sorudur. Ancak genellikle ilk doğumda sancı dönemi daha uzun sürer. İlk kez hamile kalan kadınlarda rahim ve vajina kanalının yeterince esnek olmaması sancı döneminin ve doğumun daha uzun sürmesine yol açar. İlk kez anne olacaklarda, doğum sancılarının başlamasıyla bebeğin doğumu arasında geçen süre yaklaşık 13 saattir. Kimi kadınlarda bu süre daha da uzayabilir. Daha önce doğum yapmış kadınlarda ise bu süre ortalama 4 ila 8 saattir. Doğumun üç ayrı dönemi vardır, ilk dönemde rahim boynu açılır ve bebek bu sayede doğum kanalına girebilir. Rahmi tepesi aşağı doğru bakan elastik bir şişe olarak düşünebilirsiniz. Doğum sancılan başladığında rahim boynu yaklaşık 1. 5 cm. uzunluğunda ve kapalıdır. Bebeğin geçebilmesi için rahim boynunun açılması gerekir. Kasılmalar nedeniyle rahmin yaptığı basınç rahim boynunun açılmasına neden olur. Bu basınç iki ayrı yolla bebeğin doğum kanalına geçişini sağlar. Kasılmalar sırasında rahim içerisindeki bebek basınca karşı koymak üzere rahim boynunu iter. Bu, rahim boynu açılana dek tekrarlanır. Rahim boynu 10 cm. kadar açıldığında tamamen açılmış olduğu kabul edilir. Kasılmalar aynı zamanda rahim boynunun İncelip (silinip) rahim duvarına Katılmasına da yol açarlar.

Bu ilk dönemde kasılmalarınız giderek artan bir sıklıkla ve daha uzun sürecektir.

Doğum esnasında monitöre bağlanarak çocuğunuzun kalp atışları ve kasılmalarınız izlenir. Bir doktor veya hemşire sizi düzenli aralıklarla muayene ederek doğumun gidişatını izler. Eğer kasılmalar rahim boynunu açabilecek kadar güçlü değilse bunu ilaç kullanarak sağlamanız gerekebilir.

Birçok kadın, sancıları için ilaç kullanmaksızın doğum yapabilir. Bunlar genellikle doğuma iyi hazırlanan ve nefes alma tekniklerini öğrenen kadınlardır. Doğum sancıları hakkında öğrenmek istediklerinizi doktorunuza danışın.

Doğumun ikinci dönemi bebeğin dünyaya geldiği dönemdir. Rahim boynunuz artık tamamen açılmış ve silinmiştir. Bu, bebeğin 12. 5 cm. lik doğum kanalı yolculuğunun artık başladığını göstermektedir. Rahim boynu engeli ortadan kalktığı için artık her kasılma bebeği rahim dışına doğru itecektir. Bu esnada şiddetli bir zorlanma hissedeceksiniz ve ıkınma ihtiyacı ortaya çıkacak. Ancak bir doktor ya da hemşire talimat verene kadar beklemek zorundasınız. Bazen bu ıkınma ihtiyacı rahim boynu tamamen açılmadan önce de ortaya çıkabilir.

İlk kez anne olanlarda birinci ve ikinci dönemler daha uzun sürer. Bebeğin dışarı çıkması yaklaşık 1 ila 2 saat alır. Daha önce doğum yapmış kadınlarda ise bu süre 15 ila 40 dakikadır.

Siz ıkındıkça bebeğiniz hareket etmeye ve vajina açıklığının giderek artmasıyla da dışarı çıkmaya başlar. Bu sırada ağrı odasından doğum odasına alınırsınız. Vajina açıklığı bebeğin geçebileceği kadar artmamışsa, yırtıkların oluşmaması İçin doktorunuz lokal anestezi yaparak vajinanın dış duvarını keser(epizyotomi). Bu operasyon bebeğin vajinadan geçmesini sağlar. Baş çıktıktan sonra bebeğin hava yolunun doktorunuz tarafından açılabilmesi için ıkınmaya bir süre ara vermelisiniz. Ve sonra bir süre daha ıkınırsanız bebeğiniz doğar.

Bebeğinizi plasenteya bağlayan göbek bağı kesilir ve ardından bebeğiniz muayene edilir, tartılır ve temizlenir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..