26 Nisan 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Döllenme

Döllenme süreci, kadının üreme sistemine doğru yolculuk eden yüz milyonlarca spermden birinin kadının yumurtasına girmesiyle başlar.
İncecik spermin yumurtanın sert kapsülünden (zona pellucida) nasıl girdiği tam olarak anlaşılmamıştır. Dolambaçlı bir yolda yüzen sperm yumurtaya başının yan tarafıyla saldırır. Dış yumurta kapsülüne birkaç sperm girmeye başlayabilir, ama sonunda yumurtaya yalnızca biri girer. Yaklaşık 266 gün sonra bir bebek doğar.
Yumurta ve spermin herbiri, binlerce gen içeren 23 kromozomu biraraya getirir. Bu bir insan için doğru sayı olan 46 kromozomlu yeni bir bireyi üretir, cinsiyeti, göz, saç ve ten rengi gibi fiziksel özellikleri, vücut büyüklüğü ve tipini, yüz uzuvlarını, yaratıcılığı ve büyük ölçüde zihinsel yetenekleri ve hatta kişiliği belirleyen, bu genetik malzemedir, sperm yumurtanın ortasına girdikten sonra, sperm ile yumurta tek hücreli bir embriyo (zigot) oluşturmak üzere birleşir ve döllenme tamamlanır.
Birden fazla doğum iki ya da daha fazla yumurtanın döllenmesinin ya da tek bir yumurtanın döllenip iki ya da daha fazla embriyo oluşturmak üzere bölünmesinin sonucudur.
sürecin sonraki adımı hücre bölünmesidir. 12 saat içinde, yeni hücre iki hücreye ayrılır, daha sonra dört hücre haline gelir ve her 12 saatte bir hücre sayısı ikiye katlanarak devam eder.
Yeni yumurta hücre sayısını düzenli olarak ikiye katlayarak, genişlemeden ama daha karmaşıklaşarak, yavaş yavaş fallop tüpünden aşağı rahirne doğru ilerlemeye devam eder. Döllenmeden 4 ilâ 5 gün sonra, artık 500 hücreden oluşan yumurta rahim içindeki hedefine ulaşır.
Yumurta rahime uiaştığı zaman, katı bir hücre kütlesinden sıvı dolu bir boşluğun çevresine yerleşmiş bir grup hücreye dönüşür. Buna blastosist denir. Blastosistin bir bölümü, sonunda bir embriyo üretecek olan yoğun bir hücre kütlesi içerir. Hücrelerin trofoblast denilen dış tabakası, beslenmeyi sağlayan plasentayı oluşturur.
Bütün bunlar olurken, kadının üreme sisteminin geri kalanı da boş durmaz. Yumurtalıklar progesteron hormonunu kan dolaşımına salgılarlar. Bu büyük hormon dalgasının sonucu, tutunmanın yer alacağı mükemmel ortam olan, kanla şişmiş bir rahim astarıdır.
Başlangıçta yumurta rahimin derinliklerine gitmez. Birkaç gün rahimin yüzeyine tutunur. Daha sonra yumurta, rahim duvarını eriten, böylelikle yumurtanın duvarda daha derine, anne kanından oluşan bir havuzla çevrelendiği yere düşmesini sağlayan bir enzim salgılar. Döllenmeden sonra sekiz gün geçmiştir. 12. günde, yumurta yeni yuvasına sağlam bir şekilde gömülmüştür.
Bu noktada, adetinizin geciktiğini farketmeniz ya da diğer gebelik semptomlarını belirlemeniz İçin çok erken olduğu halde, hamilesinizdir. Döllenmeden sonraki ilk günlerde ve haftalarda, genellikle kadın hamile olduğunu bile anlamadan önce, düşükler yaygındır. Tahminen döllenmelerin yüzde 50`si düşükle son bulmaktadır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..