25 Nisan 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Dudak Yarıkları ve Damak Yarıkları

Dudak ve damak yarıkları birlikte ya da tek başına görülebilen birbirinden ayrı birer konjenital kusurdur.
Dudak yarığının, damak yarığı ile birlikte veya tek başına görülme ensidansı 1000 doğumda 1; damak yarığının tek başına görülme ensidansı ise 2500 doğumda 1`dir. Damak yarığı ile birlikte ya da tek başına görülen dudak yarığında genetik özelliklerin, tek başına damak yarığı vakalarından daha büyük bir rol oynadığı sanılmaktadır.
Yarıklık kusuruyla doğan bir bebekte, özellikle söz konusu olan tek başına damak yarığı durumu ise işitme bozukluğu dahil olmak üzere diğer kusurların da bulunma ensidansını artırır.
Damak yarığı ile doğan bir bebekte, üst dudağın birleşememiş bulunduğu bir fisür (çatlak) ya da uzun bir delik mevcuttur. Bu yarık, dudağın üst kısmındaki ufak bir çentikten, buruna kadar ulaşan komple bir açıklığa dek değişebilir. Damak da yarık durumdaysa, bebeğin ağzının üst duvarı kapanmamış olarak kalır.
Doğan bebeğinizde bu kusurlardan biri ya da her ikisi bulunuyorsa en acil nitelik taşıyan sorun beslenmedir. Doğumdan kısa süre sonra damak üzerine özel olarak tasarlanmış bir tıkaç (protez) yerleştirilerek bebeğin beslenebilmesi sağlanır. Ancak, bebek hızla büyüyeceğinden bu tıkacın birknç haftada bir değiştirilmesi gerekecektir.
Dudak yarığı olan birkaç bebekte bu yarığın kapatılması ameliyatı tipik olarak 1. ve 2. ayda yapılır, sıklıkla, dudak yarıcı deformitelerinde burun genişlemesi de söz konusudur. Damak yarığının kapatılması, burun tabanının daralmasına yardımcı olur. Ancak kesin bir burun ameliyatı, çocuk erişkin çağı ulaşana kadar geciktirir. Estetik başarı deformitenin ciddiyet derecesine, enfeksiyon bulunmamasına ve cerrahın beceri düzeyine bağlıdır.
Bir damak yarığı, normal konuşma gelişiminin sağlanması için genellikle yaşamın İlk yılı içinde kapatılır. Ameliyat amaçlan çocuğun normal bir sesle konuşmasını ve nazal regürjitasyonun (gıdaların buruna gelmesi) azalmasını sağlamaktır. Bir çocuk 3 yasına kadar ameliyaİt edilmediği takdirde, anlaşılır konuşma yeteneğini geliştirebilmesi için bir protez kullanılabilir.
Dudak ya da damak yarığı kornplikasyonları arasında, nükseden kulak enfeksiyonları, İşitme kaybı, aşırı diş boşluğu alanı ve ortodonlik düzeltim gerektiren dişlerin yerinden oynaması bulunur. Bazı çocularda damaktaki kas problemleri ameliyattan sonra bile konuşma kusurları sürebilir. genellikle konuşma terapisi gerekli olur.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..