19 Nisan 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Düzenli Sağlık Kontrolü Checkup

Diş çürümesini önlemenin önemli adımlarından biri, baştan sona bir check up yaptırmak üzere düzenli olarak diş hekiminize gitmenizdir.

Diş Hekimine Ne Kadar Sıklıkta Gitmeliyim?
siz ve çocuklarınız (3 yaşından başlayarak, hatta şikayetler ortaya çıkarsa daha da önceden), dişçinize yılda iki kez düzenli olarak gitmelisiniz. Eğer belirli durumlar ya da sorunlar varsa diş hekimini daha sık görmeniz gerekebilir.
Her yıl birkaç çürüğü olan ve ağız hijyenine çok önem vermeyen kişiler dişçilerini daha sık, muhtemelen 3 ayda bir tedavi ve temizlemek için görebilirler. 35 yaşın üzerinde ve dişleri hala çürüyen, dişlerine pek bakmayan , aşın sigara içen ve alkol alan erişkinlerin ise diş hekimine daha sık gitmesi gereklidir. Hatta, takma dişleri olan kişiler bile, düzenli olarak dişçilerini görmelidirler.
Öte yandan, birkaç çürüğü olan, dişlerine iyi bakan, sigara ve içki içmeyen erişkinlerin ise diş hekimlerini yılda bir kez görmeleri yeterli olur. Diş hekiminiz muayene programını özel gereksinimlerinize göre saptayacaktır.

Tıbbi Öykü
Diş hekiminiz size lütfen ağzınızı genişçe açın demeden önce, size genel sağlığınızla ilgili birkaç soru soracaktır. Yanıtlarınızın tedaviniz üzerinde doğrudan etkisi olabilir.
örneğin, bazı insanlar, diş etleri manipüle edildiğinde (baştan sona bir diş temizlemesi ya da dolgu yapıldığında ya da diş çekildiğin-de),belirli durumlarda.kalp kapakçığı enfeksiyonuna karşı duyarlı olurlar. Bu nedenle, diş tedavisinden önce kişiler genellikle antibiyotik kullanırlar (bakınız Endokard iltihabı: Koruma ve önlem). Penisiline karşı alerjisi olanlar ise, diş enfeksiyonu için penisilin verildiğinde reaksiyon gösterebilirler. Hastalıkları güçlükle kontrol edilen şeker hastaları ise, diş tedavisinden sonra hastalanabilirler. Sarılık hastalığına yakalanmış olanlar ise, bunu fark etmeden hepatit virüsü taşıyor olabilirler. Diş hekiminiz ya da asistanı size, ilaçlı bir tedaviye devam edip etmediğinizi soracaktır. Böylece, herhangi bir zararlı etkileşimi önleyebilirler.

Muayene
Ön sorular bittikten sonra dişçiniz ağız ve dişlerinizin muayenesine başlar, ilk önce, jinjivit, periodontit ve lökoplaki, ağız liken planusu, ağız kanseri gibi daha az yaygın hastalık belirtileri için diş etleriniz ve ağzınızdaki yumuşak dokular muayene edilir. Eğer takma dişleriniz varsa, kalınlaşmış deri, yara ya da kızarmış bölgelerle anlaşılan basınç ve uygun takmama için diş etleriniz muayene edilecektir.
Bir sonraki adım, gretuar ve küçük bir ayna ile her bir dişin muayenesidir. Diş hekiminiz, rengi değişmiş bölgeler ve diş minesindeki küçük çatlakları da içermek üzere çürüme belirtileri arayacaktır.
Mevcut dolgular, düşüp düşmediği ve kenarlarında yeni çürüme belirtileri olup olmadığının anlaşılması için kontrol edilecektir. Diş hekiminiz, dişinizin çevresinde bir periodontal hastalık olup olmadığını kontrol etmek için gretuar kullanacaktır.
Bazen, dişçiniz, diş minesi sağlam da görünse bir çürümenin varlığından şüphelenebilir. Dişleri, çevre dokuları ve kemiği kontrol etmek için röntgen çekebilir. Buna ek olarak, periodontal hastalığınız varsa ya da kanal tedavisi gerekiyorsa veya daha genç insanlarda yirmi yaş dişlerinin durumunu saptamak için düzenli röntgenler gerekli olabilir.

Temizleme Süreci
Diş hekiminiz, ayrıca dişlerinizi de temizleyebilir. Dişleriniz ve diş etlerinizin sağlığının korunmasında bu gerekli bir adımdır. Plak, yanlış fırçalama ya da diş ipiyle dişleri temizlemenin sonucu dişlerin üzerinde biriken yapışkan bir maddedir. Çoğunlukla tartar olarak bilinen taş, aslında sertleşmiş plaktır ve dişe sıkıca tutunur.
Diş hekiminiz, taşı (ya da tartarı) iki şekilde temizleyebilir. Geleneksel yöntem, gretuar adı verilen keskin aletle biriken maddelerin kazınmasını içerir. Bazı diş hekimleri ise, titreşim yoluyla tartan gevşeten bir tür ultrason aleti kullanırlar. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, diş etleriniz kanayabilir. Bazı kişilerde, tartar çabuk gelişir ve birkaç ayda bir temizlenmelidir.
Taş bir kez temizlendiğinde, dişler cilalanır. Pürüzsüz diş, plağın birikmesini yavaşlatır. Parlatma ise, dönen lastik başlıkları olan ve özel bir diş macunu kullanılan bir aletle yapılır. Dişçiler, çocuklarda muayenelerini çoğunlukla diş çürümesini önlemek için florid uygulamakla bitirirler.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..