26 Nisan 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Enfeksiyon Tipleri ve Parazitik Etkenler

Havada, tozda, gıdada, bitkilerde, insanların ve hayvanlarınüstünde, özetle her yerde olabilen hastalık etkenleri insan vücuduna yerleşebilir. Bunlar, ancak mikroskopla görülebilecek kadar küçük canlılarla, daha büyük olan parazitlere kadar, geniş bir tür yelpazesi oluşturur.
Bu organizmaların büyük bir çoğunluğu hastalık meydana getirmez. Fakat bazısı da getirebilir. Organizmaların çoğunun meydana getirebileceği hastalık insanın bağışıklık sistemi tarafından kontrol altında tutulur. Fakat bu bağışıklık (immün) sistemi zayıflarsa o zaman bu mikropların karşısına çıkacak bir engel olmayacağı için hastalık meydana gelir.
Aşağıda enfeksiyon meydana getiren organizmaların ana tipleri belirtilecektir.

Bakteriler
Bakteriler tek hücreli canlılar olup sadece mikroskop altında görülebilir. Bunlar etraftaki hücrelerin çevresinde ince bir grup olarak görülürler ve hiçbir organizmanın yardımı olmaksızın yaşayabilrler. Bölünme yoluyla çoğalırlar. Enfeksiyon yapan bakteri vücuda girdiğinde çabuk çoğalır ve toksin adı verilen zehirli kimyasal maddeler salgılarlar. Bu maddeyle bakteriler, istila ettikleri organda hasara yol açarlar ve hastalık meydana getirirler. Oldukça yaygın olan ve hastalık meydana getirebilen bakteriler grubunun birkaçı stafilokoklar, stroptokok-lar, clamydia, hemofilus, gonokoklar, riketsia grubu bakterilerdir.

Virüsler
Virüsler kendi kendilerine çoğalamazlar. En basit biçimlerinde genetik (kalıtsal) materyal içeren bir kapsül vardır. Vücuda girdiğinde hücrelerin bazılarına yerleşir ve bunları imha eder. Neticede bu hücrelerde çoğalmaya başlar. Pek çok hastalık meydana getiren başlıca virüsler AİDS, soğuk algınlığı ve grip virüsleridir.

Mantarlar
Küf, maya ve yenilebilen mantar, başlıca mantar tipleridir. Yenilebilen mantar hastalık yapmaz. Genellikle enfeksiyon yapanlar maya ve küftür. Bu tek hücreli canlılar bakterilerden biraz daha büyüktür. Binlerce maya yararlı olmasına karşı, 100 kadarı hastalık etkenidir. Ağız ve boğazda enfeksiyon meydana getirebilirler. Bağışıklık sistemi zayıflamış ve antibiyotik kullanan şahıslarda ve çocuklarda oldukça sık görülür.

Protozoa
Protozoa tek hücreli canlılar olup paraset olarak yaşayan organizmalardır. Bu canlılar hayatlarının bir kısmını insan vücudu dışında böceklerde, suda, toprakta ve gıda maddelerinde geçirirler. Malana (sıtma) hastalığına sebep olan protozoalar örnek olarak verilebilir. Bazı protozoalar sindirim sistemine yerleşirler ve diğerlerinin hastalık oluşturmasına rağmen bunlar zararsızdırlar.

Helmintler
Helmints kelimesi Yunanca`dan gelir ve solucan anlamında kullanılır. Bunlar büyük parazitlerdir. Eğer vücuda girerlerse, sindirim sistemi, akciğerler, karaciğer, deri ve beyin gibi besin açısından bol yerlere yerleşirler. En yaygın olan solucanlar şerit şeklinde ve yuvarlak şekilde olanlardır.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..