20 Nisan 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Genç Olmak

Gençlik dönemi 13 ile 19 yaşlar arasını kapsar. Bu dönem sırasında çocukluktan erişkinliğe geçilir. Bu dönemde cinsel ilişkinin ilk kez fiziksel bir olasılık olduğu ergenlik başlar ve zihinsel ve sosyal erişkinlik dönemine ulaşana kadar sürer.
Büyümenin en hissedilir olduğu dönem gençlik dönemidir. Gençler boyları uzayarak ve kilo alarak hemen hemen bir erişkin görünümü kazanırlar. Aynı derecede Önemli bir konu da gence yeni anlayışlar kazandıran ve daha karmaşık konuları kavramasını sağlayan zihinsel gelişimdir. Çocuğun ruhsal gelişimi gencin fiziksel ve zihinsel varlığını daha iyi anlamamıza yardımcı olur.
Çoğu kez fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişme farklı hızlarda gerçekleşir; bu farklılıklar gençte huzursuzluk, güvensizlik, çatışma ve diğer duygusal sorunlara neden olabilir. Örneğin son zamanlarda çocuklar ergenliğe daha erken girerken ergenliğin sonlanması (bağımsızlığın gelişmesi ile anlaşılır) daha geç ortaya çıkıyor gibi görünmektedir. Sonuçta ergenlik dediğimiz bu geçiş dönemi daha uzun sürmektedir.
Günümüzde daha erken yaşta uyuşturucu madde kullanımı ve cinsel davranışların ortaya çıkması, bu dönemdeki güçlükleri sürekli arttırmaktadır.
Ergenlik, anne baba ve çocuklar arasındaki rekabetin çözümlenmeye başladığı dönemdir. Bebeklik döneminde başlayan ve çocukluk dönemine ve bazen erken erişkinlik dönemine kadar süren bu mücadele, çocuğun anne babasına bağımlılığı ile artan bağımsızlık talepleri arasındaki normal gerilimden kaynaklanır.
Bir gencin fazla büyümüş bir çocuk veya olgunlaşmamış küçük bir erişkin olmadığı iyi anlaşılmalıdır. Erken gençlik yıllarında ergen kendisini anne babasından uzaklaştıran bir bireysellik geliştirmeye başlar. Ergenliğin ortasında (15 ile 17 yaşlar arası) cinsel kimliğin tanımlanması için uğraşılır.
Bu dönem erişkinliğe bir adım olduğu için genellikle 18, 19 veya daha genç yaşlarda çoğu kez çocuk ile anne baba arasındaki gerginlik çözüme kavuşur; bu durum her iki kuşağında yeni erişkinin bağımsızlığını kabul etmeyi öğrenmesiyie oluşur. Genç çocuk sürekli fiziksel, ruhsal ve zihinsei büyüme arasında bir denge kurmaya ve tam olarak şekillenmiş benlik (ego) kimliğini ve kendi düşüncelerini oluşturmaya uğraşır.
Ergenlik sırasında anne baba ve çocuk arasındaki ilişki sorunlar yaratır ve aşama aşama yeniden tanımlanır. İyi bir ilişki kurmak için her iki tarafın da birbirlerine karşı olabildiğince açık olmaları gerekir.
Bu bölüm bu ilişkiye yardımcı olabilecek bilgiler vermek için ayrılmıştır. Gençler ergenliğin kendine özgü fiziksel ve zihinsel değişikliklerinden çok fazla etkilenirler. Daha küçük yaş gruplarının tersine ergenler kendi sağlık bakımları gibi kendi hayatlarına ait sorumlulukları almaya başlarlar.
Aşağıdaki sayfalar doğrudan gençler ve anne babalarına yöneliktir; Amacımız size (genç ya da erişkin) bu kendine özgü zorlu yıllarla başa çıkmak için gereksinim duyduğunuz bilgileri sağlamaktır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..