29 Mart 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Gençlerde İsyan

Daha önce yumuşak başlı ve sakin olan bir çocuk ergenlik döneminde karamsar, tutarsız ve hatta asi olabilir. Ergenlik dönemindeki çocuğunuz küçük ya da büyük birçok konuda sizinle çatışmaya girebilir. Ne giyeceği, ne zaman çöpü dökeceği, ne zaman eve döneceği bu konular arasında yer alabilir.
Gencin belirli bir miktarda asiliği, risk alması ve otorite sınaması normaldir. Gerçektende bunlar gencin anne babasından bağımsızlaşma ve kendi kimliğini geliştirme sürecinin önemli bir basamağıdır. Bununla birlikte çoğu gençte asilik büyük boyutlarda değildir.
Asiliğin ortaya çıkmaması daha sonraki yıllarda ortaya çıkabilecek çözümlenmemiş sorunlar olduğu gibi ele alınmamaldır.
Asilik ergenlerin kendi kişiliklerini tanımlama sürecinin bir parçası olarak görülebilir. Gençler yalnızca oluşturduğu tepkileri görmek için bir davranışta bulunabilirler. Bu nedenle asi çocuğunuzu tek başına bırakmayın. Davranışları koyduğunuz sınırları aşarsa durumu açıklayın. En sonunda çocuğunuz davranışlarının sonuçlarını öğrenecek ve kendi sınırlarını oluşturmaya başlayacaktır.
Erken ve orta ergenlik dönemlerinde hafif asilik yaygın ve normeldir. Ergenliğin son dönemine kadar çoğu genç kendi bakış açılarını oluşturacaktır. Bu dönemde zevklerini geciktirmeyi, çattşmatı isterleri üzerinde uzlaşmayı ve sınırlar koymayı öğrenmiş olacaktır. Bununla birlikte asi davranışlar kendine karşı daha yıkıcı olmaya başlar veya son ergenlik dönemine geçmeyi ged ktiriy orsa kaygı lan ma I ısın iz. Aile içi sorunlar asiliğe neden olyor veya arttırıyor olabilir. Bütün ailenin katıldığı bir psikoterapi sorunların hafifletil meşine yardımcı olabilir.
Eğer çocuğunuz asiyse gerilemeyin. Kaygılarınızı dile getirmeyi ve mantıklı sınırlar koymayı sürdürün. Uygulayamayacağınız cezalar vermeyin. Çoğu durumda sıkı tutumunuzla çocuğunuz bu asilik döneminden kendine veya diğerlerine zarar vermeden çıkacaktır.
Çocuğunuz asiliğini sürdürse bile daha büyüdüğünde veya bir aile kurduğunda sorun genellikle çözümlenecektir.
Çocuğunuz büyük olasılıkla çocukluk dönemi sırasında sizden öğrendiği bakış açısına geri dönecektir. Bunu aklanızda tutarak, çocuğunuzun ergenlik dönemi sırasında aranızın açılmasını engellemeye çalışın; yeniden bir araya gelme döneminde herşey düzelecektir.
Anne baba olarak çocuğunuzun inanış ve davranışları üzerinde akranlarından daha büyük etkiniz olmaktadır. Her söylediğinizin tersini bile söylese sizin Kendi mantıklı ve tutarlı dünya görüşünüzü savunmanıza gereksinim duymaktadır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..