24 Nisan 2024, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Göz ve Şeker Hastalığı

Belirtiler
- Görmede bulanıklık
- Görmede değişmeler
- Ani görme kaybı
- Ilerlemiş vakalarda göz ağrısı

Şeker hastalığında hem görme yeteneği hem de gözünüzün hareketleri etkilenebilir.
Retinadaki kan damarlarının harabiyeti için kullanılan tıbbi terim olan diyabetik retinopati, Amerika Birleşik Devletleri`nde önde gelen körlük sebeplerinden biridir.
Genellikle her iki gözde birden görülebilir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu rahatsızlık şeker hastalığının komplikasyonlarından biridir; ve sıklıkla en az 10 yıldır şeker hastası (özellikle ensüline bağımlı çeşidi) olan kişiler arasında görülür. şeker hastalığı olan kişilerin hemen hepsinde bu hastalıkla geçirilen 30 yıldan sonra retina hasarı belirtileri görülür. Diyabetik retinopati değişiklikleri doktorunuzca oftalmoskopla belirlenebilir.
Diyabetik retinopatide, retinada nisbi bir oksijen yokluğuna neden olan ve pek anIaşılamayan metabolik değişmeler olur. Retinadaki küçük kan damarları (kapillerler) kan plazmasından bir kısım proteini ve yağları sızdırır.
Bu kapillerler kapanma eğilimleri gösterir ve böylece oksijen kıtlığına katkıda bulunur. şeker hastalığı kan damarlarının cidarlarını da zayıflatır, bunlar genişleme eğilimi gösterirler (mikroanevrizmalar). Bu mikroanevrizmalar gözün arka tarafından minik kırmızı noktalar olarak belirir. Bazen bu küçük kan damarları çatlar ve retina içinde veya vitröze uzanan kanamalar yapar ve bu kanamalar görüşü kapatır. Sıklıkla bu kan retina tarafından emilir, fakat görmeyi azaltan izler kalabilir.
Retina üzerinde ve göz arkasındaki sıvı içerisine yeni kan damarları da uzanabilir. Bu durum meydana geldiğinde hastalık proliferatif retinopati olarak bilinir. Bu kan damarları da şişip patlayabilir ve görme kaybına yol açar. Kan bazen yenien emilebilir, fakat retina dekolmanı oluşabilir.

Teşhis
Diyabetik Retinopati şeker hastalığının başlangıç belirtilerinden değildir. Daha ziyade hastalığın uzun dönemde meydana getirdiği bir komplikasyondur. Değişen kan şekeri değerlerinin sonucu olan kırma oranı değişmelerinden ayrı ve farklıdır.
Eğer şeker hastasıysanız, gözleriniz her yıl göz doktoru tarafından muayene edilmeli ve gözlemlenmelidir.
Doktorunuz retinayı oftalmaskopla muayene ederek genişlemiş olan kan damarları ve mikroanevrizma belirtileri arar. Dokor f10resan anjiyografi de kullanabilir. Bu test, doktorunuza kanama tehlikesi gösteren alanları belirleme olanağı verir.

Tedavi
Tedavi, şeker hastalığını kontrol etmekle başlar. Ensülin veya diğer antidiyabetik ilaçları, beslenmeyi ve egzersiz programlarını içerebilir.
Diyabetik retinopati tedavisi lazer tedavisini gerektirebilir. Eğer bir damar vitröz sıvıya akıntı yapmış ve nebde dokusu meydana gelmişse, vitrektomi tavsiye edilebilir. Bu işlemde vitrözün bir kısmı nebde dokusuyla birlikte Çıkarılır. Eğer nedbeleşme nedeniyle retina dekolmanı oluşmuşsa, yerine tutturmak için ameliyat gerekebilir.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..