29 Mart 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Gözdeki Kalıtımsal Bozukluklar

bozukluklar bir kuşaktan diğerine geçebilir. Bu bozukluklar, gözlük veya lens kullanımı ile düzeltilebilecek basit hipermetroptan, retinoblastoma gibi çok daha ciddi göz hastalıklarına kadar değişkenlik gösterebilir. şeker hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi bazı sistematik hastalıklar da gözde komplikasyonlar yaratabilir.

Hipermetrop, miyopluk ve astigmatizm gibi refraksiyon (kırılma) hataları, kornea, mercek ve göz küresinin biçim ve niteliklerine bağlıdır ve genelde doğuştan kişide bulunan rahatsızlıklardır. Bu anormalliklerin nedeni bilinmemekle birlikte, deformasyon kuşaktan kuşağa geçtiği için, kaiitım etkileri oldUğU sanılmaktadır. Ancak çoğunlukla, aynı ailenin yalnız bazı üyeleri bu rahatsızlıkları atalarından alır; diğerlerinde hiçbir sorun görülmez.

şaşılık (strabismus) ve göz tembelliği (amblyopia) ile birlikte gelen iki gözün birbiriyle uyuşmazlığı gibi bozuklukların kalıtımsal oldUğU sanılmaktadır. Eğer çocukluğunuzda gözleriniz arasında bir uyuşmazlık sorunu ile karşılaşmışsanız (şaşılık) büyük bir olasılıkla sizin de çocuklarınızda aynı şeyortaya çıkacaktır.

Renkle ilgili bozukluklar, ki genelde bunların bir bölümüne yanlış olarak "renk körlüğü" denir. doğuştan var olan rahatsızlıklardır. Genel olarak bu bozukluk annelerden erkek çocuklarına geçer.
Renkle ilgili bozuklukları olan kişiler, loş ışıkta kırmızı ile yeşil arasında ayırım yapamazlar. Bazıları ise bu ayırımı normal ışıkta bile yapamaz. "Renk körü" denen kişiıerin yalnız ufak bir bölümü her şeyi grinin tonlarında görür. Yalnız bu kişilere "renk körü" diyebiliriz.

Bazı göz hastalıklarında kalıtsal faktörler roloynamaktadır. Bunlara örnek olarak glokom, katarakt, retinitis-pigmentoza ciddi bir görme bozuklUğU) ve retimo-blastoma (gözde oluşan kanserli bir tümör) sayılabilir. Gözleri etkileyen diğer kalıtımsal rahatsızlıklar şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..