25 Nisan 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Hipoparatiroidizm

Belirtiler
- Adale spazmları veya özellikle ellerde, ayaklarda ve bogazda uyuşukluk.
- Nefes almada zorluk.
- Cilt kurulugu
- Mantar enfeksiyonları
Çocuklarda
-Kusma, konvulsiyonlar ve baş agrıları.

Paratiroid bezleri hormonlarını çok az salgıladıkları zaman bundan dagan rahatsızııga hipoparatiroidizm denir.
Paratiroid hormon u vücudunuzun kalsiyum kullanımı için şarttır, yeterli miktarlarda hormon olmazsa, kandaki kalsiyum seviyesi normalin altına düşer ve fosfor miktarı yükselir. Kanda kalsiyum konsantrasyonunun düşük olması çeşitli problemler dogurabilir, özellikle adale spazm ve krampları yıllar geçtikten sonra kataraktlar ve nadir olarak konvülsiyonlar meydana gelecektir.
Hipoparatiroidizmin görülme ihtimali hipertiroidizmden çok daha azdır. Hipoparatiroidizm nedeni bilinmiyorsa mantar enfeksiyonlarına yatkınlık ve overlerin (yumurtalıkların) veya adrenal bezlerinin çalışmaması ile baglantılı düşünülebilir. Çocuklar bu rahatsızlıga yetişkinlerden daha fazla tutulurlar.
Ikinci tipi, guatr ameliyatı sırasında normal paratiroid bezlerinin yanlışlıkla çıkartılması veya çogul aşırı aktif paratiroid bezlerinin çıkartılmasından sonra bir cerrahi komplikasyon olarak ortaya çıkar.

Teşhis
Hipoparatiroidizmde en önemli bulgu kanda anormal ölçüde düşük kalsiyum konsantrasyonlarının bulunması (hipokalsemi olarak bilinen durum) ve anormal derecede yüksek fosfor konsantrasyonlarıdır.

Hipoparatiroidizm Ne Kadar Ciddi Bir Hastalıktır?
Hipoparatiroidizme bagıı adale spazmları
rahatsız edici olabilir ve ses tellerine kumanda eden adaleierin spazmları nefes alma güçlügü dogabilir. Kandaki kalsiyum miktarı yıllar boyu
düşük kalırsa, kataraktlar ve konvülsiyonlar meydana gelir.
Tedavi
Doktorunuz D vitamini ve kalsiyum tavsiyeleri verecektir. Eger bazı belirtiler özellikle şiddetli ise (bilhassa adale spazmları) ani fakat geçici rahatsızlık saglamak için damardan kalsiyum verilebilir.
Kalsiyum ve D vitamini takviyesi ömür boyu alınmalıdır. Bunlar normal beslenme için gerekenden çok daha fazla miktarlarda alınmalıdır. Aynı zamanda, kandaki kalsiyumun konsantrasyonunun gözlemlenmesi gerektiginden doktorunuz size bir kan tahlili programı hazırlayacaktır. Takviyeler yeterli ölçüde sagııga kavuşturulabilir. Fakat düzenli şekilde programlanmış olan testler kanınızdaki gerekli normal kalsiyum seviyelerini korumak bakımından önemlidir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..