24 Nisan 2024, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

İşitme Sorunları İçin İşitme Aletleri

Bazı kimseler işitme bozuklukları olduğunu fark etmez veya buna inanmak istemezler. Bazılarıda bu aletin işe yarayacağından şüphe ederler veya fiyatının fahiş olacağını düşünürler. Kimi zamanda arkadaşlarının işitme aletinden hiç yarar sağlamadığından ve bu aleti satan kimselerin onları istismar ettiğinden şikayet ederler.
Korkularınızı bir tarafa bırakın, Bugün işitme, aletleri utanılacak bir şey qeğil. Bugünkü modelleri teknik olarak daha gelışmiş ve birkaç yıl evvelkilerden daha küçük, çoğu işitme kaybı türleri için işitme aletleri, faydalı olur. Ancak size en uygun aleti bulmak için dikkatli alışveriş yapmalısınız.

Muayene Olun
Eğer işitme kaybınız olduğundan şüpheıeniyorsanız, doktorunuza gidin. Sizi bir otorinolarengolojiste (Kulak burun ve boğaz rahatsızlıkları uimanl) veya odiolojiste (işitme der~cesini belirlemede profesyonel eğitim görmüş eleman) gönderebilir.,Orada tam bir muayene uygulayacak ve bir dizi işitmetesti yapacaklardır.` Bazen işitme problemi ilaçla veya ameliyatla tedavi edilebilir. Özellikle problem dış veya orta kulakta ise bu tedaviler uygulanır, Eğer problem. içkulakta ise ilaçla tedavi edilemez. Işitme aleti de meseleyi halletmez, fakat işitmenizi olumlu etkileyebilir.

Aletin çeşitleri ve Gücü
Şimdi işitme aletleri küçültülmüş ve gücü genişletilmiştir. Birçok
kimSe kulak Içindeki aletleri kullanmakla beraber kulak arkasına yerleştirilenler de yaygındır. Kulak içinde kullanılanlar da kulak arkasındakiler kadar güçlüdür. Şiddetli veya çok derin işitme kaybı olan
kimseler de kulak arkası modeli aletleri kullanabilirler. Nadiren ve özel durumlarda işitme aletleri vücuda yerleştirilir Bu ünitelerde kulak parçası bir kordonla cepte taşınan ufak bir kutudaki mikrofona ve yükselticiye bağlıdır.
Çok derin (fazla) işitme kaybı olan çocuklarda ve yetişkinlerde ve sinirlere bağlı sağırliği olanlarda bir koklea yerleştirilebilir. cerrah direkt sinir uyarıcısı olarak iç kulağa bir eletrod yerleştirebilir. Bu kimseler konuşmaları ve birçok çevrede oluşan sesi işitebilir ve tanıyabilir.


Bir işitme aleti seçtiğinizde (iki tane de olabilir, her kulağa bir tane) bir deneme devresi geçirmeden satın almayın bu devre 30 gün olabilir. Bu müddet deneme için yeterli olmalıdır. Eğer alet rahatslzsa ve işitmenizi geliştirmediyse, satıcıdan onu ayarlamasını isteyin. Işitme aleti kullandığınız zaman için bir kira bedeli ödeyebilirsiniz. Bu aleti kullanmayı öğrenirken normal işitmenizin geri gelmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Işitme aleti sadece etrafınızdaki sesleri yükseltir o nedenle sizin de bu aleti ra-. hatça kullanabilmek için biraz uymaya gayret etmeniz gerekir. Geri plandaki sesleri ayarlamak için biraz pratik yapmanız (deneme) gerekecektir. Önceleri işitme aletinizi sessiz yerlerde kullanmaya gayret edin. Bu "yeni" duymaya başlayacağınız seslere alışmanızı sağlar. Aletinizi her gün takın. Alışkanlık haline gelmesini sağlayın. Işitme aletinizi dikkatle koruyun. Saç spreyinden, kimyevi maddelerden, çok sıcak ve soğuktan uzak tutun. kulağa gelen kısmını her gün kuru bir bezle silin. Hiçbir zaman suya sokmayın (su geçirmez değildir). Eğer satıcıya güvenmiyorsanız, bu konuda daha güvenilir işyerleri arayın.

Baskı yapan satış tekniklerine ve bedava danışmanlık hizmetleri verenlere karşı dikkatli olun. Eğer işitme aletinizden veya satıcısın-

dan memnun değilseniz, otorinolaringolojistinize veya odiolojistinizin önerisine başvurun.



Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..