19 Nisan 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Jinjivit - Dişeti İltihabı

Belirtiler
- Şişmiş, yumuşak ve kırmızı dişetleri;
- Kolayca kanayan diş eti.

Jinjivit, dişeti iltihabı için kullanılan bir terimdir. Dişlerin açıkta kalan kısımları üzerinde oluşan ve dişetlerini tahriş eden yapışkan tabaka olan plak birikimlerinin sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Birçok kişi ilk olarak ergenlikte ve daha sonra yaşam boyu çeşitli düzeylerde jinjivite maruz kalır. Hastalığın hafif biçimleri yetişkinler arasında çok yaygındır. Şekeri kontrol altına alınmamış kişiler ve hamile kadınlar, dişeti iltihabına özellikle açıktırlar.

Teşhis
Sağlıklı dişetleri sert ve soluk pembe renk* te olur. Dişetlerinizin şiştiğini, çok yumuşak olduğunu ve sık sık kanadığını farkederseniz, jinjivit söz konusu olabilir. Çoğu insan dişetlefin-deki bir değişikliği ilk olarak dişlerini fırçaladıktan sonra diş fırçasının pembeleşmesinden anlar; bu, fırçanın yumuşak basıncı altında bile dişetlerinin kanamakta olduğunu gösteren bir belirtidir. Biraz daha yakından inceleme, genellikle dişetlerinin kızarık, iltihaplı olduğunu ortaya çıkarır. Jinjivit genellikle doğrudan acı ya di rahatsızlığa yol açmaz, bu nedenle de çoğunlukla gözardı edilir.
Dişetleriniz şişmiş ve kırmızı görünüyorsa, diş hekimine başvurun. Diş hekimi dişetlerinizi dikkatle muayene eder, dişlerinizin tabanındaki iltihabı ve aşırı birikintileri araştırır. Dişeti kenarı şiştikçe, plaklar daha fazla tutulur, böylelikle dişeti daha da fazla tahriş olur.
Jinjivit Ne Kadar önemlidir?
Jinjivit genellikle acısız olduğu için çoğunlukla farkedilmeden geçer. Ancak kontrol altına alınmadan bırakılırsa, yalnızca dişetlerini değil, dişlerin diğer destekleyici yapılarını da etkileyen ve dişlerin kaybedilmesine yol açan daha ciddi bir hastalık olan periodontite yol açabilir.

Tedavi
Diş hekimi jinjiviti çeşitli tekniklerle tedavi eder. İlk adım, plakları ve taşları (genellikle tartar adı verilen, mineralleşmiş plaklardan oluşan tebeşir gibi bir madde) yok etmek için dişlerin iyice temizlenmesidir. Bu temizlik, özellikle dişetleriniz duyarlıysa ya da dişleriniz plak ve taşlarla kaplanmışsa rahatsızlık verebilir. Özel bir kazıma yöntemi(Scaling ) ile bakteri, plak ve taş birikintileri ortadan kaldırılır.
Bazen bu iltihap, dizilişi kötü dişler, çıkıntı yapan dolgular ya da plakların yok edilmesini güçleştiren kron ve köprüler gibi kötü bir şekilde yapılmış onarımlar nedeniyle artar. Plak birikimini asgariye indirmek için dişler düzleştiri-lebilir, dolgular değiştirilebilir ve onarımlar yeniden biçimlendirilebilir.

önleme
Jinjivit genellikle yetersiz diş bakımının sonucudur. Dişlerinizi her gün fırçalayarak, diş aralarını düzenli olarak diş ipiyle temizleyerek ve sık sık profesyonel temizlik yaptırarak dişlerinize iyi bakarsanız, şiddetli jinjivitin ortaya

çıkma olasılığını büyük ölçüde azaltabilirsiniz (ayrıca bkz. Periodontal Hastalığın önlenmesi).
Jinjivit bir kez ortaya çıkarsa, hastalığın kötüleşmesini önlemek için katı bir ağız temizliği programı gereklidir. Bu programa fırçalamanın yanısıra, diş ipiyle diş aralarını temizlemek de dahildir. Diş hekimi, dişlerinizi nasıl fırçalamanız ve diş ipini nasıl kullanmanız gerektiğini size gösterecektir
İlk başlarda, dişlerinizi fırçaladıktan sonra dişetleriniz kanayabilir. Bu durum yalnızca birkaç hafta sürer. Kısa bir süre sonra dişetleriniz pembe ve sert bir hal alacaktır, bu, dişetlerini-zin iyileştiğinin bir göstergesidir. Ancak dişet-lerinizin sağlıklı kalması için programın hiçbir zaman kesilmemesi gerekir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..