28 Mart 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Karaciğer Hastalığı

Hazım yollan dışında karaciğer, safra ve pankreas ve safra kanalı bozuklukları da hazım organları arasındıdır.
Karaciğer yalnız vücudun muntazam çalışması için gerekli birçok karmaşık görevi üstle­nir. Bu işler üç kısma ayrılın düzenleme, meta­bolizma ve detoksikasyon.
Karaciğer, kanın bileşimini özellikle kana giren glikoz (şeker), protein ve yağ miktarını düzenler. Kırmızı hücrelerin bölünmesi netice­sinde kanda kalan bilirubin adlı maddenin dı­şarı atılmasını sağlar. Bilirubun karaciğere girin­ce kimyevi bir değişime uğrar ve suda erir bir hale gelir. Sonra safraya eklenir, bağırsaklara girer ve atılır. Eğer herhangi bir nedenden ka­raciğer bilirubini atamazsa ve kandaki bilirubin seviyesi yükselirse neticede deride depolanacaktır ve sarılık olarak bilinen durum meydana gelecektir.
Bağırsakların absorbe ettiği besinlerin ço­ğunu karaciğer hazırlar. Bu besinleri vücudun kullanabileceği şekle dönüştüren karaciğer ba­zı besinler için de depolama merkezi olarak hizmet eder, vitamin A, demir ve diğer mine­raller burada depolanır. Karaciğer kolesterol, vitamin A, pıhtılaşmayı oluşturan maddeler ve belirli proteinler üretir. Karaciğer kanı toksin­lerden temizler. Alkol, ilaç ve zararlı olabilecek maddeleri kandan alır. Kimyevi bir muamele sonunda onlar sindirim artıkları ve idrarla dışarı çıkarlar.
Her gün karaciğer bir litre kadar safra çıka­rır. Bu sarı bir sıvıdır. Safra, karaciğer kanalla­rından safra kanalına geçip safra kesesine gi­rer. Burada geçici olarak depolanır. Bir yemek yediğinizde buradan çıkar ve safra kanalından 12 parmak bağırsağına boşalır. Safra asitleri yağların sindirimini kolaylaştırır. Baharatlı, yağlı besinler safra kesesinin ve kanalının daha kuv­vetli kasılmasına neden olur. Karaciğer çok karmaşık olduğu için ve zararlı olabilecek bir­çok maddeyle ilişkisi olduğu için çabuk hasta­lanabileceği düşünülür. Fakat tabiat bu organı birçok şekilde korur. Birincisi: yenilenebilr. Ze­delenen dokularını onarır veya yenileri gelir, böylece kendi kendisini iyileştirir. Yapısı öyledir ki birçok bölümü aynı işi yapabilir. Böylece eğer organın bir bölümündeki doku zedelen­miş ise diğer hücreler zedelenmiş bölüm iyile­şene kadar veya devamlı olarak onun işini yüklenirler. Bu koruma sistemine rağmen bir­çok karaciğer hastalığı vardır. Özellikle iltihaplı hastalıklar karaciğerin de sahibinin de sağlığını riske atabilir.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..