29 Mart 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Katarakt Ameliyatı

Teknolojideki son gelişmeler katarakt ameliyatını bütün ameliyatlar arasında en başarılılarından biri olma özelliğine kavuşturulmuştur. Katarakt ameliyatlarının yaklaşık yüzde 95`i görmede düzelmeyle sonuçlanmaktadır. Bugünün cerrahi teknikleri bu işlemi güvenli, süratli ve hemen hemen ağrısız hale getirmiştir. Modern tekniklerle iyileşme süresi de kısadır.

Prosedür
Katarakt ameliyatı bir hastanede ve hastayı yatırmadan gerçekleştirilir. Ameliyatın yapılması genellikle yaklaşık 1 saat sürer.
Korneanın (gözün şeffaf ön kısmI) dış kısmında bir enzisyon (kesi) yapılır. Mercek çıkarılır ve genelde bir intraoküler (göz içi) mercek takılır. Bu suni bir plastik lenstir. Yerine takıldlğl zaman hiç belli olmaz ve ameliyattan sonra çok iyi görme sağlar. Lens implantasyonu bugün

en sık kullanılan metottur ve hemen hemen bütün katarakt ameliyatlarında kullanılar. Enzisyon ince dikişlerde kapatılır. Işlem acısızdır veya çok az acı verir. Sadece birkaç gün hafif bir rahatsızlık hissedeceksiniz.

Göz Içine Lens Yerleştirmeye Alternatifler
Göz içine lens yerleştirme (implant) alternatifler arasında gözlük ve kontak lensler vardır.

Gözlük
Yakın zamanlara kadar kalın mercekli gözlükler gerekliydi (kalın camlı). Bunlar yardımcı olmakla birlikte ciddi sakıncaları da vardır; bu sakıncalar arasında aşırı büyüitme, yandan görmenin azalması ve derinlik algılamasının sınırlandırılması bulunmaktadır.

Kontakt Lens
Kontakt lensler kalın gözlüklerden daha iyi görme sağlar. Bunlar eğer sadece bir gözün merceği Çlkartılmak zorundaysa özellikle faydalıdır. Kontakt lenslerin tasarımında ve yapımındaki son gelişmeler bunları daha rahat ve kulanışlı hale getirmiştir. Uzun süre kullanımlı kontakt lensler çOğunlukla katarakt ameliyatından sonra tavsiye edilen tiptir. Fakat kontakt lensler çoğu zaman yaşlıca kişiler için tavsiye olunmaz. Özellikle ellerinde romatizma (artrit) olan kimseler için bu lensleri takıp çıkartmak zor olabilir.



Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..