25 Nisan 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Kısırlaştırma

Kadınlarda kısırlaştırma, yumurtanın tüplere inememesi ve spermin yukarı çıkamaması için fallop tüplerinin kesilmesiyle yapılır. Böylelikle yumurta ile spermin temas etmesi önlenir.
Kadının kısırlaştırılması tüp bağlama gebeliğin Önlenmesinde çok etkilidir. Bu ameliyatı geçiren 100 kadından 99`u hamile kalmaz.
Birçok kadın doğumdan hemen ya da kısa bir süre sonra kısırlaştırılmayı tercih etmektedir. Bu, tüp bağlama için uygun bir zamandır, çünkü ameliyat için giriş noktası olan karın duvarı gevşemiştir ve rahmin üst kısmı göbeğe yakındır, çok az anestezi genellikle yeterlidir ve işlem doğum sonrası hastanede kalma süresini değiştirmez. Karın sezaryenle doğum için açıkken, tüp bağlama işlemi birkaç dakika içinde yapılabilir.
En genel kısırlaştırma yöntemi tüp bağlamadır. Bu işlem hastanede ya da ayakta hasta kabul edilen bir klinikte yapılabilir. Genel anesteziyle (uyutulmanız anlamına geliri yapılabileceği gibi, ameliyat bölgesine lokal anestezit bölgesel uyuşturulma) de uygulanabilir. ı.okal anesteziyi tercih ederseniz, rahatlamanız için ilaçlar verilir, ama uyanık kalmaya devam edersiniz.
Göbeğinizin yakınında deriye küçük bir kesik atılır. Daha sonra karın duvarını iç organlarınızdan ayırmak üzere Kamı şişirmek için karnınıza zararsız bir gaz pompalanır. Daha sonra deliğe doktorunuzun üreme organlarını açık bir şekilde görmesini sağlamak için ince, teleskopa benzer bir alet (laparoskop) sokulur. Bundan sonra doktor ilk kesikten ya da ikinci bir küçük kesikten küçük bir alet sokar. Bu aleti kullanarak doktor, bir elektrik akımı, bir pens ya da bir bant yardımıyla tüpleri bağlar. Karındaki gaz boşaltılır ve küçük kesikler bir çift dikişle kapatılır.
Çoğu kadın aynı gün yada ertesi gün eve döner.
Ameliyattan sonra birkaç gün karın ağrısı duyabilirsiniz. Baş dönmesi, yorgunluk, mide bulantısı ve karın şişkinliği de sık sık görülebilir. Kadınların çoğu birkaç gün içinde normal programlarına başlayabilirler.
Kısırlaştırmadan sonra 1000 kadından birinde ciddi bir sorun olur. Enfeksiyon, barsak zedelenmeleri, kanama, yanıklar (tüpler koterize edildiğinde) ve anestezi komplikasyonları zaman zaman ortaya çıkabilir.
Erkeğin kisiriaştırılmasının tersine, tüp bağlama gebeliği önlemede hemen etkili olur.
Kısırlaştırılmış bazı kadınlar sonradan gebe kalmak istediklerine karar verebilirler. Tüp bağlama işlemini tersine çevirmek için ameliyat yapılabilir, ama bu ameliyatı geçiren kadınların yansından azı çocuk sahibi olmaktadır. Ayrıca dış gebelik riski artar . Bu nedenlerle, doktorlar kısırlaştırmadan önce gebe kalmak istemediğinizden çok emin olmanız gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..