25 Nisan 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Kontakt Lenslerde Çıkabilecek Sorunlar

Eger lensleriniz dikkatle,uyumlu olarak yapıldıysa ve gözünüzde başka problemleriniz yoksa, kontakt lenslerinizden iyi sonuçlar bekleyebilirsiniz. Fakat nadir durumlarda, görşü tehlikeye atabilecek sorunların ortaya çıkabilecegi konusunda dikkatli olunuz.
Bu sorunların çogu korneanın aldıgı oksijen miktarı ile ilgilidir. Bunların nispeten sıkça görülenlerinden biri aşırı kullanımdır. Eger kontakt lensleri bir defada fazla uzun süre takarsanız kornealarınızda şiddetli oksijen ihtiyacı belirir. Bunun belirtileri görüş bulanıkııgı, agrı, göz yaşarması,kızarıklık ve ışıga hassasiyettir.

Lenslerinizi derhal çıkartın. Egr agrı devam ederse göz doktorunuza gidin. Korneanın yetersiz miktarda oksijene bir diger tepkisi de kornea vaskülarizasyonudur. Bu durumda korneanın berrak dokusunun içine ince kan damarları uzanır. Aşırı vakalarda görüşünüz bulutlanabilir. Bu durum meydana gelecek olursa lensinizi degiştirip başka bir tip lens takmanız veya kontakt lens kullanımdan tamamen vazgeçmeniz gerekebilir.

Kornea çarpılması da korneaya ulaşan oksijenin yetersiz olmasının yarattıgı sorunlardan biridir ve korneanın biçiminin yavaş yavaş degişmesi durumudur. Bunun sonucu, lenslerinizi çıkarttıktan sonra saatler veya günler boyu düzensiz veya degişken (dalgalı) görüştür. Bu problem standart sert lens veya yumuşak kontakt lens takanlar arasında pek sık görülmez. Buna karşın, gaz geçiren sert lens kullananlar arasında daha sık rastlanır.

Dev-Papiller konjonktivit yumuşak lens takanlar arasında nispeten sık görülen bir alerjik rahatsızlıktır. Uzun süreli lens takmak gittikçe zorlaşmaya başlar. Göz kırptıgınız zaman görüşünüz bulanabilir (Ienslerin biri veya her ikisi de göz kapaklarınızın altında yukarı dogru hareket eder) veya lenslerinizi çıkarttıktan az sonra gözleriniz kaşınıp akıntı yapabilir. Bu durum oldukça eskimiş kontakt lens takanlar arasında ya da yüzeyinde bir protein tabakası oluşmuş lens takanlar arasında daha yaygındır. Göz doktorunuza gidin; problemler, yatışana kadar lens kullanmamanız gerekli olabilir
Temizleme solüsyonuna karşı duyarlılık bir diger oldukça yaygın sorundur. Bazı kimselerde, kontakt lens solüsyonunda bulunan kimyasal maddelere karşı bir hassasiyet oluşur. Özellikle koruyucu thimerosa`a karşı. Eger rahatsızlık duyuyorsanız göz doktorunuza gidin,


Doktor size, içinde başka kimyasal maddeler bulunan bir solüsyona geçmenizi tavsiye edebilir.
Kornea`da, kornea ülseri ile sonuçlanan bir bakteri veya mantar enfeksiyonu nadir fakat ciddi bir durumdur. Görüş kaybı farkedebilirsiniz, gözünüz kızarır, çok agrılı ve ışıga hassas duruma gelir. Bu tip enfeksiyonlar uzun süreli yumuşak lens kullananlarda görülür. Eger sizde kornea ülseri oldugundan şüphe ediyorsanız derhal göz doktorunuza gidiniz.
"Acanthomoeba keratit", nadir görülen fakat tehlikeli bir enfeksiyondur. Bunun nedeni, durgun suda yaşayan, bazen musluk sularında ve bazen de tükürükte bulunan amip tipinde bir organizmadır. Tedavisi zor olan kızarmış ve agrılı bir göz oluşturur. Genellikle yumuşak lenslerin iyi temizlenmemesi sonucu olarak ortaya çıkar ve hazır solüsyonlar kullanarak veya lensleri ısıyla sterilize etmek yoluyla önlenebilir.

Nihayet, eger kontaks lens kullanıyorsanız, lenslerinizi kullanmanıza geçici bir süre ara vermenizi zorunlu kılacak bir göz sorunu ortaya çıktğnda kullanmak için yedek bir gözlük bulundurunuz.



Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..