20 Nisan 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Kronik Glokom

Belirtiler
- çevresel görüşün yavaş yavaş kaybedilmesi.

Akut glokomun aksine, kronikglokom çoğu zaman yıllarca fark edilmeden sürer gider. Kronik glokomda drenaj açısı iris tarafından tıkanmış (akut durumdaki gibi) değildir. Bu nedenle açık açı glokomu da denir. Yine de, sıvı ön bölmeden gerektiği şekilde akıp gitmez. Sonuçta, gözün içindeki basınç aylar veya yıllar geçtikçe tedricen artar ve göz sinirini ve retinayı yavaş yavaş tahrip eder.
Dışarı akışın bozulmasının nedeni göz sıvısının emiliminde bir mekanizma arızası oldUğU sanılmaktadır. Kronik glokoma yatkın kişiler, kortikosteroid göz damlaların kullanımından sonra gözde basınç yükselmesi durumuyla karşılaşabilirler.

Teşhis
Kronik glokomün erken uyarı sinyalleri yoktur. Hastalığın son safhalarına kadar merkez görüşünüz normal kalacaktır. Yavaş yavaş çevresel görüşünüzü kaybedersiniz, öyle ki sonunda görüş alanınızın sadece dar bir kesimi berrak kalır.
Glokomu erken teşhis etmenin tek yolu 40 yaşına vardıktan sonra düzenli olarak göz muayenesine gitmektir. Bazı testleri pratisyen hekimler yapabilir, diğerlerini göz doktorunun yapması gerekir. Kronik glokomun en erken tespit edilebilen belirtileri gözde basınç artışıdır. Tonometri testi doktorunuzun gözün içindeki basıncı belirlemesini sağlayan ucuz ve ağrısız bir testtir. Doktorunuz normal check-up sırasında bir de oftalmoskopik muayene ilave edebilir. Oftalmoskop küçük ve elde tutulan bir alet olup gözün iç kısmının görüntüsünü verir ve glokomun belirtisi olan optik sinir hasarını gösterebilir.
çevresel görüşünüz de incelenebilir. Çevresel görmedeki daha büyük kusurlar, doktorunuz, gözlerinin içine bakarken elini aşağı yukarı ve sağa sola oynattığı zaman bu hareketleri görüp görmemenizle belirlenebilir. Daha ayrıntılı testlerden kompüter destekli cihazlarla yapılabilir. Bu testler optik sinir hasarını, siz herhangi bir görme kaybını fark etmeden çok önce açığa çıkarabilir.
Bu test normal göz muayenesine dahil değildir. Daha ziyade, doktorunuz glokomdan veya bir diğer göz veya beyin hastalığından şüphe ettiği zaman yapılır.

Kronik Glokom Ne Kadar Ciddi Bir Rahatsızlıktır?
Kronik glokom, başta gelen körlük sebeplerinden biridir. Tek belirtisi görmenin tedricen kaybı oldUğu için çoğu zaman yıııar boyu fark edilemez. Düzenli kontrol yoluyla erken belirlenmesi körlüğü önleyebilir.

Tedavi
Hafifçe artmış bir göz basıncını tedavi etmek her zaman şart degildir. Eger optik sinirde hasar yoksa, hafif bir göz içi basıncı artışı mutlaka tedaviyi gerektirmez. Bunun yerine doktorunuz durumu, yılda birkaç kere muayene suretiyle gözlemlemeyi önerebilir.
Kronik glokomların çogu, gözdeki basıncı azaltmaya yardımcı olmak için, göz damlalarıyla tedavi edilir. Yıllar boyu, glokom tedavisi için en tutulan göz damlaları sıvının dışarı akışını artırmak için epinefrin ve pilacarpine ihtiva edenlerdir. Fakat bu ilaçların bazen sorun çıkaran lokal yan etkileri olmaktadır. Sonuç olarak bugün en yaygın olarak veriıen lokal ilaçlar bir beta adrenerjik bloker içerir.
Beta adrenerjikler gayet etkili ve genellikle güvenli ilaçlardır. Bu ilaçlardan çok yaygın olarak kullanılan üçü timolol ve bunalol`dur. Fakat bu ilaçlardan kana yeteri kadar karıştıgında yan etkileri doğabilir. Ender olarak bunlar kalp yetmezligi belirtilerini agırlaştırabilirler. Kalp ritmini bozabilir ve bronşiyal astım belirtilerini agırlaştırabilirler. Bazı durumlarda yorgunluk, uyuklama, zihin bulanıkııgı yapabilirler. Geçici iktidarsızlıga sebep olabilirler. Eger şeker hastasıysanız ve insülin kullanıyorsanız bu ilaçlar kan şekerinizin beklenmedik şekilde düşmesine yol açabilir.
Bir diger tedavi şekli agızdan alınan ilaçlardır. Acetazolamide gibi bazı ilaçlar normal göz sıvısının oluşmasını azaltmak suretiyle göz basıncınızı düşürebilir. Bu tür ilacın da yan etkileri olabilir. Bu ilaçların uzun süreli kullanımından kaçınılır. Göz doktorunuz muhtemel yan etkileri bilir ve herhalde ne beklemeniz gerektigini söyleyecektir. Böyle problemleriniz olursa göz doktorunuza veya aile doktorunuza danışın. Ilacın dozu ayarlanabilir veya alternatif bir tedavi yapılabilir. Doktora giderken ilacı da yanınızda götürün.

Ameliyat
Eğer tıbbi tedavi başarısız olduysa doktorunuz ameliyat tavsiye edebilir. Çeşitli seçimler vardır. Birinde, gözün ön bölmesindeki tıkalı drenaj kanallarını açmak için lazer ışını kullanılır. Bu oldukça kolay işlem, doktorun muayenehanesinde yapılabilir.
Daha agır vakalarda filtrasyon prosedürü olarak bilinen bir ameliyat tavsiye edilebilir. Bu ameliyatta, göz içindeki basıncı kaldırmak için cerrahi olarak bir drenaj geçidi yapılır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..