24 Nisan 2024, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Kronik Hepatit

Belirtiler
Ekseriyetle hiç belirtisi yoktur;
Yorgunluk,
İştahsızlık;
Bulantı, kusma;
Tekrarlayan ve devam eden sarılık;
Hafif yüksek ateş.

Kronik sarılık iki şekilde olur. Biri devam eden kronik sarılık diğeri aktif kronik sarılık. Devam eden kronik sarılık (basit bir ifade ile aktif kronik sarılığın hafif geçen türü) bazen B tipi veya " ne A ne de B tipi" olan üçüncü tip sarılığın sonucu olarak ortaya çıkar. Ekseriyetle sebebi belli değildir. Genellikle bu tür sarılık ilerlemez. Karaciğer faaliyetine devam eder ve nadiren sirozla neticelenir. Bu tip devam eden kronik sarılık hastalarında hiçbir belirti görül­mez. Ancak bazılarında yorgunluk, iştahsızlık ve arada sırada kusma ve bulantı şikayetleri olur.
Diğer yandan aktif kronik sarılık ilerleyen bir hastalıktır. Karaciğer çalışmayabilir, siroz veya ölüm olabilir. Bu sarılığın çok çeşitli se­bepleri vardır. Bilinenlerin en yaygın olanı B tipi sarılık ve ne A ne de B olan tip sarılıktır. Bazı ilaçlara karşı tepki (reaksiyon) de aktif kronik sarılık yapabilir. Kimi vakalarda da hiçbir özel neden yoktur. Bu türde yorgunluk belirtisi gibi akut sarılıktaki belirtiler de görülebilir.

Teşhis
Önceleri virütik sarılık görüntünüz olabilir, fakat eğer belirtiler istirahate cevap vermezse ve kan testi neticeleri anormal olmaya devam ederse, doktor kronik sarılıktan şüphelenebilir.
Kan testlerinin yanı sıra biyopsi (karaciğer­den örnek olarak ufak bir doku alınıp mikros­kop altında incelenmesi) yapılabilir. Kronik aktif sarılık ciddi bir hastalıktır. Ölümle neticele­nebilir. Devam eden kronik sarılık ekseriyetle idare edilebilir bir hastalıktır ve birden kendili­ğinden iyileşebilir. Gene de hastalıktan kurtul­mak aylar sürebilir.

Tedavi
Devam eden kronik sarılık için özel bir te­davi yoktur. Bazı aktif kronik sarılık vakaların­da kortikosteroidler (kortikosteroidler) kullanı­lır. Eğer aktif kronik sarılığınızın nedeni virüs değilse ve karaciğerinizde şiddetli iltihaplanma olduğu kanıtlanmışsa doktorunuz kortikostero-idleri kullanmanızı düşünebilir. Bu ilaçlarla te­davi olanların %60 ila 80`i tamamen kurtulur. Tedavinin başlamasından sonraki birkaç gün ile birkaç hafta arasında kendinizi daha güçlü hissetmeye başlarsınız ve iştahınız normale döner. Tedavi bittikten sonraki ayın sonunda ise hiçbir hastalık belirtisi hissetmessiniz, fakat kanınızın sarılık belirtisinden temizlenmesi altı ay ile iki yıl arasında bir zaman sürebilir. Gene de kortikosteroidlerin bırakılmasından sonra nüksetmeler görülebilir. Bazı zamanlar korti-kosteroidlerle birlikte azathioprine de kullanılır. Bu ilaçlar B tipi sarılık virüsünün kronik sarılığa neden olmadığı vakalarda çok etkilidirler. Kor­tikosteroidler iltihabı bastırsalar bile sirozu (bkz. Siroz) önleyemeyebilirler. Nadiren hasta­lık çok ağır olduğunda ve tedaviye cevap ver­mediğinde doktorunuz karaciğer nakli ameli­yatı düşünebilir.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..