19 Mart 2024, Salı
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Meme Sorunları

Hamilelik sonrası dönemde çeşitli meme sorunlarınız olacaktır. Aşağıdakiler bunlardan birkaçıdır.

Tıkanma, genellikle doğumdan sonra sütünüz gelmeye başladığında ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Memelerinizde şişme, sertleşme ve hassasiyet ortaya çıkar.

Eğer ciddi bir tıkanma söz konusuysa, birkaç gün tirle (meme pompası) ya da elinizle memeye masaj yaparak sütünüzü boşaltmalısınız. Aksi takdirde bebeğinizi emziremezsiniz.

Doktorunuzdan ya da bir bebek hemşiresinden bunun nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz.

Eğer emzirebiliyorsanız bu durum kimi zaman kendiliğinden ortadan kalkabilir.

Memelerinizi iyi destekleyen bir sutyen de oldukça yararlı olacaktır. Uyurken de çıkarılmaması şikayetlerinizi azaltabilir. Ayrıca memeleriniz üzerine soğuk pedler koyabilirsiniz. Eğer ağrı çok şiddetliyse doktorunuz ağrı kesici ilaçlar da verebilir.

Memebaşi çatlakları, emziren kadınlarda oldukça sık. görülür, de. Bu çatlaklar kanayabiiirler. Emzirme de ağrılı olur. Memebaşi kurudukça çatlama olasılığı artar. Bu nedenle olabildiğince nemli tutmaya dikkat etmelisiniz. Bazı doktorlar her emzirme sonrası meme başlarının şampuanla yıkanmasını salık verir. Ayrıca memelerin sık sık havalandırılması da yararlı olur.

Eğer meme başlarında çatlaklar varsa doktorunuza başvurun. Muhtemelen size lanolin gibi günde birkaç kez uygulayacağınız bir krem verecektir. Şikayetleriniz bununla birkaç gün içinde geçecektir.

Süt kanallarında tıkanma sonucu memelerinizde küçük, sert yumrular ortaya çıkar. Bazen kendi kendilerine kaybolurlar bazen de masaj yapmanız ya da sıcak pedler uygulamanız gerekir.

Eğer bu yumrular hala kaybolmuyorsa, abse deri altında toplanmış cerahatj gelişmiş olabilir.

Meme iltihabı, bir bakterinin genellikle Stafilococus aureus meme başi çatlağından memeye girmesiyle ortaya çıkar. Memenin bir bölümü sert, sıcak ve kızarmıştır. Alışık olmadığınız bir yorgunluk hissine ağrı, titreme ve yüksek ateş eşlik eder.

Bebeğiniz genellikle hastalığınızdan etkilenmez. Ancak onda da çıbanlar ve vücudunda kızarıklıklar ortaya çıkabilir.

Eğer memeniz iltihaplanmışsa antibiyotik almanız gerekecektir. Bu arada emzirmeye devam edebilirsiniz. Kullandığınız antibiyotik, dışkısında renk değişikliğine neden olmasına rağmen bebeğinize zarar vermez.
Meme iltihabı tedaviyle birkaç gün içerisinde geçer. Ancak eğer geçmemişse, abseleşmiş olabilir ve absenin açılması gerekir, (bkz. Meme iltihapları)


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..