25 Nisan 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Mesaneden Üretere Geri Akış

Belirtiler
Tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları-,
Böbrek radyografisi lekeler veya büyü­
mesi engellenmiş böbrek gösterebilir;
İdrarda protein olabilir.

Vesikureteral (mesaneden üretere) geri akış, çocuklarda görülen en yaygın idrar yolu problemidir. Ekseriyetle idrar yollarında anato­mik anormallikler olduğunda ortaya çıkar. Ve­sikureteral geri akış olan bir çocukta idrar, ke­seden üreter yoluyla tekrar geri, böbreğe ge­çer. Çünkü üreterdeki kapak gerektiği şekilde çalışmamaktadır. Geri akış böbreğe zarar vere­bilir, çünkü anormal basınç doğurur. Dana önemlisi idrar kesesinden böbreğe bakteri ta­şır. Böbrek iltihaplanır ve neticede zarar görür. Geri akış, şiddetli yüksek tansiyonun en yaygın nedenidir ve en son safhada çocuklarda ve ye­tişkinlerde böbreğin çalışmamasına neden olur.
Teşhis
Eğer çocuğunuzda sürekli tekrarlayan bir idrar yolu enfeksiyonu varsa, doktorunuz bu­nun altında yatan nedenin mesaneden üretere geri akış olup olmadığından kuşkulanacaktır. Bu durum böbrek röngeni ya da 1VP ile teşhis edilebilir. Ancak, teşhis asıl olarak voiding sis-toüretrogramla (mesane sıvıyla doldurulup bo­şaltılırken çekilen böbrek röntgeni) konur.
Bu yöntemde, çocuk kateterize edilir (elas­tik bir boru uretradan sokularak mesaneye ka­dar itilir) ve mesane sıvıyla doldurulup, boşaltı­lırken böbrek röntgeni çekilir. Böylece sıvının mesaneden böbreğe geri dönüp dönmediği görülür. Ayrıca, uygulanacak tedavi açısından oldukça önemli olan, sorunun ciddiyeti de bu yöntemle anlaşılabilir. Bu yöntem yerine radi-onüklid sistogram denilen benzer bir yöntem de uygulanabilir.
Eğer çocuğunuzda mesaneden böbreğe ge­ri akış sorunu varsa, IVP ya da böbrek ultraso-nuyla, böbreklerinde hasar olup olmadığı sap­tanabilir.
Mesaneden Geri Akış Ne Kadar ciddidir? Geri akış hafif, orta ya da şiddetli olabilir. Eğer hafifse, çocuk büyürken kendiliğinden or­tadan kalkabilir. Orta ya da şiddetli geri akışın zamanla ortadan kalkma olasılığı ise pek yüksek değildir.
Mesaneden geri akış hiçbir zaman fark edilmeyebilir. Bu durumda böbrek harabiyeti olasılığı artar. Çocukluk ve ergenlik çağında gö­rülen son dönem böbrek yetmezliği hastalığı­nın %20 nedenini, mesaneden geri akış nede­niyle ortaya çıkan böbrek harabiyeti oluşturur.

Tedavi
Tedavi geri akışın şiddetine bağlı olarak dü­zenlenir.

İlaç Tedavisi
Eğer mesaneden geri akış hafif ya da orta şiddetteyse, bakterilerin üremesine açık olan idrarın geri kaçarak böbrek iltihabına yolaçmasını önlemek için, çocuğunuza düşük dozda antibiyotik verilebilir.
Bakterilerin üreyip üremediğinden emin olmak için.düzenli aralıklarla idrar örneği alınarak.idrar kültürü yapılmalıdır.

Ameliyat
Şiddetli ya da büyüdükçe iyileşmeyen orta şiddette bir geri akışı olan ve sürekli antibiyo­tik tedavisine rağmen idrar yolu enfeksiyonu olan ve ayrıca, geri akışın iyileşmesini güçleşti­ren başka bir idrar yolu anormalliği olan ço­cuklarda, ameliyat gerekebilir. Geri akış nede­niyle böbrek harabiyeti riski yüksek olduğun­dan, 5 yaşından küçük bazı çocuklarda da cer­rahi tedavi gerekebilir.
Bu ameliyatta, üreter mesaneye yeniden dikilir.Mesaneden geri akış, vakaların %95`inde bu ameliyatla ortodan kaldırılabilir. Ancak ameliyatın başarısına rağmen, bazı vakalarda, idrar yolu enfeksiyonlarının ortaya çıktığı görülmektedir.
Ameliyat sonrası ilk ay, antibiyotik tedavisi gerekir. Sorunun tam olarak ortadan kalkıp kalkmadığını anlamak için yeniden bir voiding sistoüretrogram veya radionüklid sistogram yapılması gerekebilir.




Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..