18 Nisan 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Periodontit

Belirtiler
-Şişmiş ya da çekilmiş dişetleri-,
-Ağızda hoş olmayan bir tat;
-Kötü ağız kokusu-,
-Sıcak, soğuk ya da tatlı yiyecekler yerken dişte ağrı;
-Bir dişe hafifçe vurulduğunda mat bir ses;
-Sallanan diş.

Jinjivit tedavi edilmezse ya da tedavide geç kalınırsa, periodontit ortaya çıkabilir. Periodontit, Latince`de çevre anlamına gelen peri, diş anlamına gelen odont ve iltihap anlamına gelen itiş kelimelerinden oluşur.
Daha önce pyorrhea (Yunanca`da cerahat akması) olarak bilinen bu hastalık yalnızca dişetlerini etkilemekle kalmaz, dişi yerinde tutmaya yardımcı olan periodontal bağın ve dişi çevreleyen kemiğinin iltihaplanmasına da neden olur.
Periodontitte, diş ile dişeti arasında plakla dolu cepler oluşur. Dişeti iltihaplanır, cepleri genişletir ve giderek daha fazla miktarda plağın yapışmasına neden olur. Uzun süreli ve artan iltihaplanma da, etkilenen her dişin periodontal bağının tahrip olmasına neden olur. Zaman içinde, dişetleri giderek dişten ayrıIır.Bakterilerin yarattığı enfeksiyona yanıt olarak cerahat oluşur ve ağır vakalarda dişin çevresinden sızabilir. Böyle uzun süreli enfeksiyonun sonucu, dişi barındıran kemik yuvanın erimesidir. Diş gevşer ve sonunda düşer.
Uzun dönemli risklerine karşın, periodontit genellikle ağrısızdır. Ancak bazı vakalarda, akut bir enfeksiyon bir ya da daha fazla cepte apse oluşarak ortaya çıkabilir. Bu.acı verir ve kronik durumdan daha hızlı bir şekilde kemiği aşındırır.
Genel olarak, kernik kaybı başladığında kişi ne kadar gençse, dişi kurtarma şansı o kadar azdır. Dişlerini gıcırdatan kişilerde daha fazla periodontal sorun olabilir.

Teşhis
Dişetleriniz şişmişse, ağzınızda hoş olmayan bir tat varsa ve nefesiniz kötü kokuyorsa, sıcak, soğuk ya da tatlı yiyecekler yerken acı duyuyorsanız ya da bir dişinizin gevşediğini farkederseniz diş hekimine başvurun.
Diş hekimi, periodontit belirtileri açısından dişlerinizi ve dişetlerinizi muayene eder. Dişetleriniz, dişeti çizgisinde ve altında iltihap, plak ve taş birikintileri açısından ve erozyon ya da dişten çekilme açısından muayene edilir. Şeker hastalığı gibi sistemik bir rahatsızlığın söz konusu olup olmadığını anlamak için de size sorular sorulabilir. Bu tür belirtiler bulunursa, etraflı bir muayene ve tedavi için bir doktora gönderilebilirsiniz.

Tedavi
Koruyucu (cerrahi olmayan) tedavi, periodontal hastalığın tedavisindeki ilk adımdır. Bu, diş hekimi tarafından diş kökü yüzeylerinin dikkatli bir şekilde temizlenmesini içerir. Katı bir ağız temizliği programı gereklidir. Buna, diş fırçalamanın yanısıra, diş aralarının diş ipiyle temizlenmesi de dahildir. Başlangıçta, dişlerinizi fırçaladıktan sonra dişetleriniz kanayabilir, ama bu rahatsızlık verici durum 2 hafta içinde ortadan kalkacaktır.
Diş hekimi birkaç hafta sonra dişlerinizin ve dişetlerinizin durumunu değerlendirecektir. Genel olarak, diş ipiyle temizlemeye ve diş fırçalamaya, dişetleri pembeleşerek ve sertleşe-rek yanıt verirler. Dişetlerinizi ve dişlerinizi bu durumda tutabilirseniz, cerrahi tedaviye gerek kalmayabilir.

Ortodontik Tedavi
Dişlerinizin dizilişi bozuksa ve dişleriniz sıkı-şıksa, plak birikimi artabilir ve plakların temizlenmesi daha güç olabilir, ama dişlerin düzenlenişi periodontite yol açmaz. Ortodontik tedavi dişlerin konumlarını düzeltebilir. Pürüzlü ısırma ve çiğneme yüzeyleri, basıncı azaltmak üzere yeniden biçimlendirilebilir. Uyurken dişlerinizi gıcırdatıyorsanız (bruksizm), dişlerinizi aşırı basınçtan korumak için bir alet kullanabilirsiniz, ama diş gıcırdatmanın saptanması gereken başka nedenleri olabilir.

Cerrahi
Daha ileri vakalarda, diş hekimi cerrahi bir müdahalede bulunabilir. Örneğin, diş taşlarını temizlemek, enfekte olan dokuyu yok etmek ve kemiği yeniden biçimlendirmek için bazen " flap yöntemi" kullanılır. Dişinizi çevreleyen dişeti dokusu kaldırılır, dişin ve kemiğin çevresindeki alan temizlenir ve yeniden şekillendirilir ve doku yerine konularak dikilir.
Jinjivektomi olarak bilinen başka bir teknik, lokal anestezi altında yapılabilir. Bu yöntemde, ceplerin derinliğini azaltmak için dişetleri kesilir. Uygulamadan sonra, dişetlerinizin iyileşmesini sağlamak için, dişeti çizgisi macuna benzer koruyucu bir tamponla kaplanır. Sargı normal yeme ve içmeyi engellememelidir. Engelliyorsa, cerrahi müdahaleyi yapan diş hekimini ya da uzmanı arayın.
Jinjivoplasti denilen başka bir yöntem, fazla dişeti dokusunu çıkarmak ve kendi kendine temizlenebilir halde kalmalarını sağlamak için dişetlerini yeniden biçimlendirmek üzere uygulanır.
Bazen anatomik şekil bozukluklarını ya da periodontal hastalığın yol açtığı tahribatı düzeltmek için, alttaki kemiğe bir ameliyat uygulanabilir. Kaybedilen kemiğin yerine kemik ya da bir kemik ikamesi yerleştirilir.

Önleme
Dişçinizin ya da periodontistinizin uygulayabileceği tekniklere ek olarak, dişlerinizin doğru bakımı konusunda size tavsiyelerde bulunulur. Amaç periodontitin ilerlemesini ya da nüksetmesini önlemektir, iyi bir diş bakımı, periodontal hastalığın kontrol altına alınmasında çok önemlidir (bkz. Periodontal Hastalığın önlenmesi).


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..