20 Nisan 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Pnömi (Akciğer İltihabı)

Belirtiler
- Kanlı balgamla birlikte görülen öksürük;
- Göğüste ağri;
- Üşüme ve titreme;
- Yüksek ateş.

Pnömoni akciğerlerdeki dokuların iltihaplanmasını belirtir. Tek başına bir hastalık olmasına rağmen, hekiminizin "pnömoni" dediği şey elli değişik hastalıktan biri veya birkaçı olabilir. Bunların önemi, üşütmeyle ortaya çıkan rahatsızlıklardan ciddi ve tehdit edici durumların ortaya çıkmasına kadar değişir.

Akciğer iltihabının birçok nedeninin olması, tedavide zorluk yaratacağı için hastalığa önem kazandırır. Bakteriler, virüsler ve bazı kimyasal maddeler bu nedenlerin arasındadır.

Pönoni konusunu daha fazla anlaşılır kılmak için değişik çeşitler alt gruplara sınıflandırılmıştır. Bizim için üç kategori önemlidir: Topluluktan kapılan, hastaneden kapılan ve aspirasyon pnömonisi.

Topluluktan Kapılan Pnömoni
Toplulutan kapılan akciğer iltihabı adını bulaşma biçiminde alır. Bu türden bir akciğer iltihabının ortak nedenleri arasında pönomokok, mikoplazma ve grip virüsü vardır.

Hastaneden Kapılan Pnömoni
Pönoniye neden olan etken, hastaneden kapıldıysa bu daha ciddi bir durum oluşturur.

Aspirasyon Pnömonisi
Bu türden bir akciğer iltihabının nedeni, akciğerlere çekilen yabancı maddelerdir. Bu olay genellikle kustuktan sonra midenizdekilerin ciğere girmesiyle ortaya çıkar.
Akciğer iltihabı her yıl 1000 kişiden birinde görülen ortak bir rahatsızlıktır. Aslında herkes zaman zaman belli hastalıklara neden olan maddeleri solunumla içine çeker. Ancak sağlıklı bir insanda bu türden enfeksiyonları nötürleştirecek olan yeterli savunma mekanizmaları vardır. Eğer savunma mekanizmalarınız yaşianma, yaralanma, bağışıklığı giderici ilaçların kullanımı, alkolik olma veya diğer nedenler dolayısıyla zayiflamışsa akciğer iltihabına yakalanma riskiniz daha yüksektir. Zayıf düşmüş insanlarda akciğer iltihabı ölüme neden olabilir. Bu da, bir başka kronik hastalık nedeniyle uzun süre boyunca hastanede kalan hastaların niçin genellikle akciğer iitihabından öldüğünü açıklamaktadır.

Teşhis
Belirtiler pnömoninin tipine bağlıdır. Genellikle bütün tiplerinde ateş ve öksürük görülür. Diğer belirtiler arasında titreme ve hareket yapılmasa bile soluk alıp vermede güçlük sayılabilir. Daha ciddi belirtiler arasında öksürükle çıkan balgamda kan bulunması, deride morarma ve hatta zihin bulanıklığı bulunmaktadır. Pnömoni başlangıçta soğuk algınlığı ya da soğuk algınlığının bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir.
Doktorunuz sizi muayene edecek ve gerekirse enfeksiyonun yerini ve yayılımını belirlemek için bir göğüs röntgeni çektirtecektir. Enfeksiyona neden olan etkeni belirlemek için balgam kültürü de yapılabilir. Bu test için genellikle öksürerek çıkardığınız balgam yeterlidir, ancak bazı vakalarda nefes borusuna bir kateter sokularak örnek alınması gerekli olabilir. Kan testleri de yapılabilir.

Pnömoni Ne Kadar Ciddidir?
Bu hastalığın ciddiyeti büyük oranda genel sağlık durumunuza bağlıdır. Gençlerde, pnömoni basit bir soğuk algınlığı sanılarak teşhis konmadan geçebilir. Bununla birlikte, özellikle kalp yetmezliği ya da kronik bronşit, astım, amfizem gibi akciğer hastalığı olanlarda, pnömoni bazen 24 saat İçinde ölümle sonlanabilir. Uygun tıbbi bakım, yatak istirahati ve dikkatli gözlem gereklidir.

Tedavi
Ciddi bir pnömoni hayatı tehdit edebilir. Kendi başınıza yapabileceğiniz fazla bir şey yoktur. Derhal bir hekime de başvurmak gerekir.

İlaç Tedavisi
Eğer pnömoninin nedeni bakteriyse, doktorunuz antibiyotik ilaçlar verecektir. Çoğu kez penisilin ya da eritromisin verilir, ancak doktorunuz durumunuza göre başka antibiyotikler de yazabilir.

Diğer Tedaviler
Ciddi vakaları hastaneye yatırmak gerekebilir. Oksijen de verilebilir.

Önlenmesi
Pnömokok nedeniyle ortaya çıkan akciğer iltihabı, pnömokokla ilgini bir aşının yapılmasıyla önlenebilir, şu anda bu aşının hastalığa bir ölçüde ömür boyu bağışıklık kazandırdığı düşünülmektedir. Ancak bu aşı, bu tezi kanıtlayacak kadar uzun bir süre için kullanılmamıştır. Bu türden akciğer iltihabı belli insan grupları arasında sık sık görülür: Örneğin 65 yaşın üzerinde oianlar ve harhangi bir yaşta olup da kalp ve ciğer rahatsızlıkları olanlar. 65 yaşında veya daha yaşlı olan sağlıklı yetişkinlere veya alkolik olan, kronik akciğer hastalığı veya kalp hastalığı gibi kronik hastalıklardan rahatsız olan şahıslara veya bağışıklık yetersizliği olan hastalara veya dalağı alınmış olan kişilere pnömokok a karşı aşı yaptırmalarınızı öneririz. Eğer bu gruplardan birine giriyorsanız doktorunuza bu aşıyı sorun. Bu aşı muhtemelen doktorunuzda bulunabilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..