19 Nisan 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Pnömotoraks

Belirtiler

- Sıklıkla, belirti görülmez.
- Nefes darlığı

Pnömotoraks, akciğerin dışında fakat göğüs boşluğunun içinde bulunan plevral alanda hava bulunmasıdır. Akciğer kolapsı (büzüşmesi) olarak da söz edildiği olur.
Kendiliğinden meydana geldiği zaman genellikle akciğerin yüzeyinde bulunan bu hava kabarcığının patlaması nedeniyle oluştuğu düşünülür. Bu kendiliğinden oluşan pnömotoraks en büyük sıklıkla 35-40 yaşın altındakilerde görülür. Plevra boşluğuna hava, başka yollarla da girebilir. Hava mediyastene (göğsün ortasında akciğerlerin arasındaki boşluk) özellikle bir astım krizi sırasında girip sonra plevra boşluğuna, yırtılma ile geçebilir. Bir bronkoskopi yapıldığı zaman, bir akciğer biyopsi Örneği alındığında, veya torasentez sırasında (pievra boşluğundan sıvı boşaltılması) akciğeri çevreleyen plevraya girilebilir ve bu durum pnömotoraksa sebep olan bir hava sızıntısına yol açabilir.

Teşhis
Doktorunuz bir pnömotoraks varlığından kuşkulanırsa, teşhisi doğrulamak ve ne kadar hava biriktiğini beiirieemek için bir göğüs röntgeni çektirebilir.

Pnömotoraks Ne Kadar Ciddi Bir Hastalıktır?
Eğer pnömotoraks küçükse hiçbir belirti olmayabilir. Plevra boşluğunda az bir miktar hava veya o boşlukta büyük bir miktar hava varsa nefes darlığı olabilir.

Tedavi
Eğer akciğerlerinizin büzülme oranı yüzde 20-25`in altındaysa, doktorunuz bir dizi röntgen filmi çekerek hava tamamen emilene kadar veya akciğer yeniden tamamen açılana kadar gözleme durumunda kalmayı tercih edebilir.
Eğer akciğer kolapsı yüzde 25`i aşıyorsa veya istirahat halinde doktorunuz göğüs duvarınızdan havaya boşaltmayı tavsiye edebilir. Bu işlemler iğneyle yapılabilir, fakat daha iyisi bir tüp yerleştirmek ve 24 saat veya daha uzun bir süre boyunca sürekli emme yaparak uygulanır. Bu ikinci işlem pnomotoraksıan nüksetmesini de önlemeye yardımcı olur.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..