25 Nisan 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Psikolojik Değişiklikler

Ergenliğin erken döneminde evde yeni davranış ve giyinme şekilleri denenmeye başlanır. Dış dünyada herhangi birşey denemeden önce ailenin onayı aranabilir. Bağımsızlığınızı göstermek için birkaç girişiminiz olabilir. Aile içindeki etkinliklerle daha az ilgilenir hale gelebilirsiniz, aynı şekilde onlardan gelen davet, eleştiri ve tavsiyelere karşı da daha duyarsız olabilirsiniz. Aynı cinsten olan en iyi akadaşınızla kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.
Aile etkisinden uzaklaşmaya çalıştığınızda, akranlarla ilişki ön plana çıkmaya başlar. Bazan düşünce ve davranışlarınızı etkileyebilirler, seçtiğiniz akran grubu, bazen bir klüp takım veya sizinle aynı yaşlarda herhangi bir grup olabilir. Başlangıçta, akran grubunuz sadece hemcinslerinizden oluşabilir. Giderek, karşı cinsin de katılmasıyla grup farklı bir boyut kazanabilir.
Akran grubu size sosyal bir konum sağlayabileceği gibi, bu ortamda kendinizi daha güvenli de hissedebilirsiniz. Grup içinde bir yeriniz vardır ve bir yere ait olduğunuzu hissedersiniz. Buna karşın gençler giyim davranış ve tavırlar konusunda belirli bir tutuculuk gösterirler.
Gizlilik, sizin için giderek önemli olmaya başiar. Evde yalnız kalabileceğiniz size ait bir odanız olmasını isteyebilirsiniz. Düşüncelerinizi yazmak için bir günlük tutmaya başlayabilirsiniz. Bu gizlilik sizin için önemilidir ve saygı duyulmasını gerektirir.
Bağımsızlaşma çabalan ergenliğin ortalarında daha açık hale gelir. Ailenizin kontrol ve disiplin çabalarını eleştirmeye başlayabilirsiniz. Ailenizin değerlendirmelerinin haksızca olduğunu da düşünebilirsiniz. Aile ve öğretmen gibi otoritelere meydan okuyup akran grubunuzun değerlerine uyum sağlayabilir ya da kendi değer sisteminizi geliştirebilirsiniz.
Siz ve akranlarınız giyinip kuşanmaktan, espriler yapmaktan hoşlanabilirsiniz. Siz ve arkadaşlarınız için tehlikeli bazı riskleri alma konusunda yoğun akran baskısı hissedebilirsiniz. Örneğin, uyuşturucu madde alışkanlığı, cinsel deneyimler veya sanat eserlerine zarar verme gibi... Bazı gençler bu etkinlikleri davranış bozukluğuna varacak derecede sürdürürler (bkz. Garip Davranışlar) Eğer, bunu abartırsanız, evde, okulda ve hatta kanun karşısında olumsuz bir şekilde etiketlenebilirsiniz.
Geç ergenlik veya erken erişkinlikte aileniz hakkında yeni düşünme biçimleri geliştirirsiniz. Ailenizden ayrı bir birey haline gelebilir, hatta ayrı bir evde yaşayabilirsiniz. Ya maddi bağımsızlığınızı kazanmış ya da yakında kazanmaya başlayacaksınız. Kendi kimliğinizle daha barışık hale geldiğinizde, akran grubunun değerlerinden de uzaklaşmaya başlanmıştır.
Bağımsızlaşmanın gerçekleştirilmesi, diğerlerinden kopuş anlamında değildir. Kendi kendini bilecek maddi, duygusal ve sosyai anlamda destekleyebilecek kaynaklara yeterince sahip olmaktır. Olgunlaşmanın bu yönü, ihtiyaç duyulduğunda ne zaman ve nasıl diğer kişilerin devreye sokulacağının da bilinmesidir, şimdi, daha çok kendinizsiniz, aileniz sizi kontrol edemez veya çocuk muamelesi yapamaz.
Anne, babalar kendi çocuklarındaki psikolojik değişiklerle başetmede bir zorlanma yaşarlar. Buna rağmen, aileniz sizin bağımsızlığa geçişinizi kolaylaştırabilir. Tehlikeli ve zararlı davranışlara, sınırlar ve standartlar oluştururken destek ve anlayış göstererek kendi çalışmalı durumlarıyla hassas bir denge oluşturabilirler. Aileniz sizin yaşadıklarınızdan hoşnut değilse aşırı cezalandırıcı olmadan yardımcı olmanın yollarını aramalıdırlar, sizin bağımsızlaşma çabalarınıza saygı duymalıdırlar. Giderek, üzerinizde kurdukları kontrolü bırakmalı ve kendi kendinizi kontrol edebilmeyi onların yardımı ve rehberliği yoluyla öğrenebileceğinize güvenmelidirler.
Anne, babaların koruyucu, kollayıcı konumdan daha az kontrol edici bir role geçmeyi denemeleri gerektiğini farketmeleri önemlidir. Ailenin yüz-yüze geldiği sorun kendi rollerinden vazgeçmekten daha çok kendi bağlarından vazgeçmelidir.



Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..