20 Nisan 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Retina Dekolmanı

Belirtiler
- Işık çakmaları
- Gözde yüzen cisimler
- Görme bulanıkııgı
- Görüş alanının bir kısmında gölge

Retinada ışıga duyarlı olan rod ve konlar bulunur. Buna ek olarak retinada rodlardan ve koniardan impulsları (uyarıları) beyindeki merkeze taşıyan sinirler bulunur; (optik sinir). Retina esas itibariyle kornea ve lens tarafından yansıtılan imajları işleyen bir filmdir.
Retinanın arkasında ince kan damarlarından meydana gelen bir tabaka vardır. Bu tabaka gözünüzün iyi çalışması için gereken oksijeni ve besleyici maddeleri taşır. Retina bu kan damarları tabakasından ayrılırsa retina dekolmanı meydana gelir.
Retina dekolmanı vakalarının çoğu retinada bir yırtılma veya delinme ile ilgilidir. Göze bir travma, vitröz sıvıda veya gözde yaşlanma nedeniyle meydana gelen değişiklikler gibi nedenlerle meydana gelen bu kusur vitröz sıvının retananın altına akıp alt tabakadan ayırmasına yol açar. Bazen bir tümör veya gözün arka bölümünü etkileyen bir enfeksiyon retina dekolmanından sorumlu olabilir.
Birçok risk faktörü vardır. Miyop kişiler retina dekoImanına diğerlerinden daha yatkındır. Erkeklerde kadınlardan daha fazladır ve diğer ırkıara kıyasla beyaz ırkta daha fazladır. Bazen bu problem bir ailenin birden fazla bireyini etkiler. Dolayısıyla, genetik bir faktör de olabilir.

Teşhis
Retina dekoımanı derhal ilgilenilmesi gereken acil bir durumdur. Bu rahatsızlık ağrı vermez. Fakat belirtiler hemen daima retina ayrılmadan önce ortaya çıkar. Camsı cisimdeki yapışıklıklar retinayı çekebilir. Eğer yeteri kadar çekerse retina ylrtığına yol açar. Bulanık görme ve yüzen cisimler görüntüsüne neden olur.
Çekme fazlalaşırsa ve retina yırtılmasına yol açarsa, küçük kan damarları zedelenebilir, kan vitröz sıvıya sızar, görüş bozulur ve görüş alanında ışıklı lekeler ve çizgiler oluşurlar. Retinadaki bütün yı rtı Ima ve delikler retina dekolmanına varmayabilir. Eğer oluşursa, gözünüzün üzerinden perde geçiyor gibi, görüşünüzün ayrılan kısmına isabet eden kısmında bir görüş kaybı oluşur. Bu belirtilerin herhangi biri varsa doktorunuzu derhal görün veya hastanenizin acil servisine başvurun. Doktor gözünüzü muayene edip durumunuzu tespit etmek için bir ultrasonografi yapacaktır.

Tedavi
Eğer retina dekoımanı maküla ayrılmadan önce tedavi edilirse belki görme yeteneğiniz kurtarılabilir.
Retina ylrtığının henüz dekolman derecesine i1erlemediği durumlarda doktorunuz iki teknikten birini kullanabilir. Sıklıkla, daha fazla dekolmanı önlemek için lazer işlemi yapılır. Fotokoagülasyon olarak bilinen bu proseste, bir lazer ışını retinanın zarar görmüş olan bölgesine yönlendirilir. Tedavi gören bölge o zaman bir skar meydana getirir. Bu da retinanın alttaki dokuya tutulmasını sağlar. Diğer metot kriyopeksinin olarak bilinir ve aşırı soğuktan yararlanır. Gözün, kusuru örten üst bölümüne bir buz sondası uygulanır. Bu skar oluşumuna yol açan bir enfeksiyon meydana getirir. Skar da retinayı alttaki dokuya tutturur.
Fotokoagülasyonun ve kryopeksinin bellibaşlı avantajlarından biri hastaneye yatmadan gerçekleştirilebilmesidir. Fakat retinanız ayrılmışsa daha geniş çaplı ameliyat için hastaneye yatmanız gerekecektir.
Retinanın cerrahi yoldan yerine tekrar tutturulması işlemi genellikle "skleran buckling" denen bir yöntemle skıeranın retinaya doğru itilmesi yoluyla yapılır. Bu prosedürde göz duvarı kavsinin üzerine yerleştirilir (girintili çıkıntılı şekilde). Skıeranın dış yüzeyine ya yumuşak sünger şeklinde veya katı bir parça halinde silikon dikilir. Birkaç yırtık ve delik buunduğu veya yaygın bir ayrılma olduğu zaman sklera destekleri bazen gözün bütün çevresine yerleştirilir.
Bazen vitrözde nedbe dokusu meydana gelir ve retinanın yerine tutturulmasını engeller. Böyle olduğu zaman nebde dokusu cerrahi olarak çıkarılmalı ve "skleral buckling" yapılmalıdır. Bazı komplike vakalarda camsı cismin bulundUğU boşluğa hava veya diğer gazların veya silikonun zerkedilmesi retinayı geriye, göz duvarına (cidarına) doğru itmeye yardımcı olacaktır.
Bu işlemden birkaç gün sonra hastaneden çıkılabilir. Ameliyattan sonraki 3-4 hafta içinde yorucu faaliyetten kaçınılmalıdır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..