29 Mart 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Sıkışmış Dişler

Belirtiler
-Dişetlerinde acı,
-Kısmen gömülmüş dişin nükseden enfeksiyonu;
-Kötü nefes kokusu;
-Hoş olmayan tat.

Yaşam boyu dişetlerinden esas olarak üç kez diş çıkar. İlk olarak, birinci yıldan sonra süt dişleri; ikinci olarak ilkokul yıllarında kalıcı dişler ; üçüncü olarak akıl dişleri ya da yirmi yaş dişleri denilen son dişler.
Çenenin uygun olmayan boyutları nedeniyle, akıl dişlerinin çıkması genellikle sorunludur. Akıl dişleri genellikle çene için çok büyüktür ve bu nedenle, çıkarken dönerler, yerleri değişir ya da eğilirler. Bu, ağrıya ve diş kendisini çevreleyen yumuşak dişeti dokusunda yemek artıklarını tuttuğu zaman enfeksiyona neden olabilir. Diş bir açı oluşturarak çıkarsa, yanındaki dişi iterek ona zarar verir ve bazen ağrıya ve çene yapısında kaymaya neden olur.

Teşhis
Sıkışmış dişler her zaman değil ama bazen rahatsızlığa neden olurlar. Üçüncü azı dişlerini kaplayan dokular genişleyebilir. Dişetlerinîzde ağrı hissediyorsanız ya da bir yirmi yaş dişinin ya da çıkmamış başka bir yetişkin dişinin çıkması gereken yerin üzerinde ya da yakınında ısırdığınızda hoş olmayan bir tat alıyorsanız, sıkışmış bir dişiniz olabilir. Diş, çevresindeki di-şetleri enfekte olmuş bir halde kısmen görünebilir. Sıkışmış diş, diğer dişlere baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Diş hekimine başvurun.

Tedavi
Diş hekimine gitmeden önce, aspirin gibi bir ağrı kesici alarak ya da ağzınızı sıcak tuzlu suyla çalkalayarak ağrıyı azaltabilirsiniz.
Diş hekimi, çıkmamış dişler ve enfeksiyon olup olmadığını anlamak için ve konumunu saptamak için röntgen çekilebilir. Dişin çevresinde perikoronit denilen bir enfeksiyon varsa, diş hekimi bir antibiyotik yazabilir.

Sıkışmış bir diş için normal olarak uygulanan tedavi, dişin çekilmesidir. Bükülerek çıkan yirmi yaş dişleri ısırmanızı güçleştirebilir. Yirmi yaş dişlerinin temizlenmesi de zordur, çünkü ağzın çok gerisindedirler ve bu nedenle çürümeye ve periodontal hastalığa çok açıktırlar.
Diş hekiminiz, dişinizi muayenehanede lokal anesteziyle çekebilir. Dişlerinizin durumu daha karmaşiksa, dişin çekilmesi için sizi bir ağız cerrahına gönderebilir. Dişiniz zor bir açıda duruyorsa ya da birkaç sıkışmış dişiniz varsa, müdahale genel anesteziyi ve hastane ortamını gerektirebilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..