29 Mart 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Sindirim Yollarında Kanama (Gastro Intestinal Kanama)

Bütün kanamaların en önemli belirtisi büyük abdestte kan görülmesidir. En korkulu belirtisi ise kan kusmaktır.
Nedenler
Sindirim yolları kanamalarının en sık görülen nedenleri şöyle sıralanabilin Peptik ülser, gastrit (çoğunlukla fazla alkol almak, aspirin kullanmak sonucunda ortaya çıkar). Yemek borusunda, damarcıklarda kanamalar, yemek borusunun alt tarafında veya midenin üst kısımlarında yartıklar, tümörler, polipler, emoroidler. Kan kusmak kanamanın yemek borusundan, mideden veya duodenumdan geldiğini gösterir, duodenumun altında kalan bölümlerdeki kanama genelde büyük abdestle çıkar. 60 yaşın üstündeki kişilerde görülen büyük abdest kanamalarının başlıca nedeni ağrısız emoroidlerdir (basur). Ağızdan kırmızı kanın gelmesi, kanamanın hemen kusma öncesi başladığına işarettir. Kan koyu kırmızı olarak vaya kahve rengi görü-münündeyse kanın uzun zamandır midede olduğunun belirtisidir.
Genellikle abdestteki kan ancak laboratuvar testleriyle görülebilecek kadar azdır. Zamanla farke-dilmeyen kanamalar sizde kansızlığa ve demir kaybına neden olur. Kırmızı veya bordomsu abdest kolonlarda polip belirtisi, kolon kanseri ve kolit olabilir. Emoroid kanaması da olabileceği için doğrusu doktorunuza danışmaktır. Doktorunuz sindirim yolunun üst kısımlarından geldiğini düşünürse en-doskopi (tüple ağızdan mideye giderek) yaparak doğru teşhis koyabilir. Alt kısımlardan gelen bir kan olabileceğini düşünürse de kolonanjiogramı isteyebilir veya kolo-noskopi (kalın bağırsağa makatten sokulan bir tüp) yapabilir.

Tedavi
Çoğunlukla kanama çabuk durur. Fakat uzadığı hallerde kan verilmesi gerekebilir. Tedavi kanamanın ciddiyetine ve nedenine göre değişir. Kanama yemek borusu varisi (ince damar kanaması) ise ve-soprssin adlı ilaç kullanılarak başarıya ulaşılabilir. En azından kanama durur. Bazen de büzüştürücü etki yapacak bir maddenin gastrointes-tinal endoskopi ile damara verilmesi yararlı olabilir. Şayet kanama kolondaki bir atardamardan geliyorsa kolonu besleyen damara bir ilaç zerkedilerek kanama durdurulabilir. Lazer veya elektrik akımı ile de mide duodenum veya kolon kanamaları geçer. Bütün bunlar başarılı olmazsa ameliyat gerekebilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..