20 Nisan 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Sinüzit

Belirtiler
- Göz veya yanaklarda ağrılar,
- Ateş
- Burundan nefes alma zorluğu,
- Diş ağrısı (ender).

Sinüsler burun çevresindeki boşluklardır. 4 çift sinüs vardır. Frontal (alın içi), göz aralarında (etmoid), sfenoid (başın içine doğru daha derinde göz arkasında) ve maksiller (yanak kemikleri içinde) Burun deliklerine ufak açıklıklarla bağlıdırlar. Normalde hava sinüslere girer çıkar ve mukus (sümük) bu deliklerden burna akar.
Sinüzit, bu açıklıkların birinin veya birkaçının duvarındaki dokuların iltihaplanmasıdır. Sinüs mikrap kaptlğl zaman, burnun kendi dokuları da şişer ve burunda engelleme yapar. Burun içi dokularının şişmesi i1tihap veya sü-
müğün akmasını önler. Sinüsdeki ağrılar sinüsün kendi içinin şişmesinden veya deliklerin kapanması dolayısıyla sinüse olan basınçtan kaynaklanır. IItihaplanma bakteriden virüsden veya mantardan olabilir. Bildiğimiz soğuk algınIığı ve nezle sinüzitin başlıca nedenidir. Çünkü burnun sümük salgılayan dokuları sinüse doğru uzanan ve sinüs duvarındaki dokuların da mikrop almasına neden olur. Kronik alerjik rhnitis (saman nezlesi) de sinüzit yapabilir, çünkü burundaki sümük salgılayan dokular çabuk mikrop kapar ve bu da sinüslere yayılır. Çok eğri bir burun septumu da delikleri kapatarak sinüzite yol açar. Diş absesi de bir dişin dibinden sinüslere doğru yayılabilir.

Iki tür sinüzit vardır: Akut ve kronik (ani şiddetli ve uzun süren). Akut sinüzit daha çok görülen veya bakterilerin yaptığı bir enfeksiyondur. Nezle sonrası enfeksiyonlar, diş absesi ve eğri burun septumu bunun örnekleridir.
Kronik sinüzit, arada görülen akut enfeksiyonların iyi tedavi edilmemesinden ortaya Çıkar. Daha önceki bu tür enfeksiyonların üst üste gelmesiyle sinüs delikleri kapanır ve akıntı dışarı çıkamaz.
Bazı kişilerde sinüzit hiç olmaz. Diğerlerinde çok sık rastlanır. Bazen sık sık suya atlamaktan olur. Çünkü burun ve sinüs delikleri birden bire tıkanır. Bu tahriş ve mikroplu suyun yaptığı sinüzittir.

Teşhis
Sinüzit belirtileri ortaya çıkarsa ya da uzun süreden beri geçmeyen bir sinüzitiniz varsa doktorunuza başvurun.Doktorunuz enfeksiyonun ciddiyetini anlamak için röntgen ya da bilgisayarlı tomografi çektirmenizi önerebilir.Ayrıca eger cerahat varsa,bir örnek alarak laboratuvara gönderebilir.

Sinüzit Ne Kadar Ciddidir?
Antibiyotikler keşfedilmeden önce,sinüslerdeki iltihap yüz kemiklerine ve bazen beyine yayılabiliyordu. Günümüzde ise sinüzit rahatsızlık duygusu yaratsa da nadiren genel saglıgımızı etkilemektedir. Ancak,iyi bir biçimde tedavi edilmezse kronikleşebilir ve tedavi daha da güçleşebilir.

Tedavi
Belirtileri azaltmak için kendinizin yapa bilecegi bazı şeyler vardır. Dışarı çıkmayın ve çevre ısısını aynı tutun.
Başınızı aşagıya egmeyin. bu agrıyı artırır.
Bir kapta su kaynatarak buharı içinize çekin. (haşlanmamaya dikkat edin) Akıntıyı sulandırmak için bol bol sulu maddeler için.

ilaçlar
Iltihap bir bakteriden kaynaklanıyorsa,
doktorunuz 10-14 günlük agızdan antibiyotik tedavisi önerecektir. Reçetesiz satılanburun ve nefes açıcılar (damla, sprey veya tabletler) sinüs yollarını açmak ve akıntıyı boşaltmak için yararlıdır. Fakat bunların uzun süre ve bilinçsiz kullanılması burnunuzun içini kurutarak yarardan çok zarar getirebilir. Doktorunuzun tavsiyelerini dinleyin.

Ameliyat
Bazen ilaca ragmen sinüzit devam edebilir.
Böyle olura doktorunuz ufak bir ameliyatla akıntıyı dışarı atmaya yardımcı olur. Burun septumunda septumla sinüs arasında ufak bir delik açılabilir ve sinüs içinde biriken iltihap içeri steril su verilerek akıtılır.
Egri bir burun kemiginin sebep oldugu kronik sinüzitlerle, burun septumunu düzeltmek için ameliyat tavsiye edilebilir. Daha inatçı ve sürekli sinüzitler için ise ameliyatla sinüslerin kendi deliklerini açmak yapay bir delik delmek dahi gerekebilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..