28 Mart 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Üretra İltihabı (Üretrit)

Belirtiler
Sık idarar çıkma;
İdrara çıkarken sancı duyma;
İdrarda cerahat;
Akıntı (erkeklerde).

Uretrit, uretra iltihabıdır. Uretra idrarı. İdrar kesesinden dışarı taşıyan tüptür. İdrar kesesini ve böbreği enfekte eden organizma uretrayı da enfekte edebilir. Ayrıca uretranın vajinaya yakınlığı nedeniyle cinsel ilişkiyle bulaşan en­feksiyonlar örneğin herpes simplex virüsü ve chlamydia (klamidya) urethabı ekseriyetle cin­sel ilişkiyle bulaşan bakteriden kaynaklanır. Bu tip enfeksiyon oluşturabilir. Erkeklerde uretra iltihabı ekseriyetle cinsel ilişkiyle bulaşan bak­teriden kaynaklanır. Bu tip enfeksiyonların ço­ğuna gonokok (bel soğukluğu) ve chiamydia sebep olur. Reiter sendromu, üreter iltihabı, artrit ve göz iltihabı (konjuktivit)`nın aynı za­manda olmasıdır ve ekseriyetle cinsel ilişkiyle bulaşır.

Teşhis
Kadınlarda sistit ve üretriti birbirinden ayır­mak oldukça güçtür; çünkü belirtileri birbirine benzer. Ancak, idrar tahlili yapılarak ayırtedile-bilirler. Kadınların %30`unun,ağrıları olmasına ve idrara sık çıkmalarına rağmen, idrarlarında anlamlı bir bakteri artışına rastlanmaz. Bu, uretrada iltihabı gösterir ve bu iltihap herhangi bir enfeksiyon etkenine bağlı olmayabilir.
Doktorunuz size şikayetlerinizi soracaktır. Eğer şikayetleriniz muayeneden önceki 7 gün içerisinde giderek artmışsa ve idrarınızda kan yoksa ve özellikle son zamanlarda cinsel part­nerinizi değiştirdiyseniz, şikayetleriniz muhtemelen Klamidya`ya bağlıdır. Ancak idrarda kan varsa, hastalık kısa bir süre içinde aniden orta­ya çıkmışsa ve öncesinde başka bir enfeksiyon varsa, etken büyük olasılıkla bir bakteridir.
Erkeklerde ise, mesane saatlerdir boşalma-mışsa, penis sıkılarak ya da üretradan bir cisim sokularak, idrar örneği alınmaya çalışılır.
Uretrit Ne Derece Ciddidir?
Hiçbir zaman üretriti ihmal etmeyin. Çok tehlikelidir, çünkü belirtileri tedavisiz kaybola­bilir. Vakaların çoğunda cinsel ilişki ile geçer, onun için partnerlere (eşlere) durumu bildir­mek gerekir. Tedavi edilmediği zaman bel so­ğukluğu ve chlamydia mikropları sorunlar do­ğurur. Bunlar, pelvisin iltihaplanması, uretranın tıkanması, kısırlık, artrit, menenjit ve kalbin ilti­haplanmasıdır.

Tedavi
Tedavi sebebe göre yapılır. Chlamydia en­feksiyonu için 7 gün ağızdan Tetrasiklin gibi bir antibiyotiik alınır. Bel soğukluğunun neden ol­duğu uretrit vakalarında penisilin kullanılır. Go-nore (bel soğukluğu) arada sırada penisiline karşı direnir ve gerekli laboratuvar testleri ya­pıldıktan sonra değişik bir ilaçla tedavi yapılır. Diğer bakteriye bağlı enfeksiyonlar için de an­tibiyotik verilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..