08 Mayıs 2024, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Yaygın Virütik Soğuk Algınlıkları (Üşütme)


Belirtiler

- Tıkalı burun,
- Hapşırmak,
- Sulanan gözler,
- Boğazda hassasiyet (yanma),
- Öksürük,
- Hafif ateş ve beraberinde titreme, vücut ağrıları ve üşükmeler de olabilir;
- Bütün bir kırıklık;
- Baş ağrısı.

Herkes arada sırada soğuk algınlığı geçirir. Esasında belki de kısa süren hastalıkların yansı soğuk algınlığı veya diğer akut virütik boğaz yolu hastalıklarıdır. Grip, farenjit, larenjit (gırtlak iltihabı), bronşit ve zatüreenin bazı türleri bunlar arasında sayılabilir.
Soğuk algınlığı en çok çocuklar arasında yaygındır. Ekseriyetle ilk soğuk algınlığını hayatlarının ilk yılında geçiririler. Bağışıklıklarının geliştiği düşünülen altı yaşına kadar da bu hastalığa kolayca yakalanabilirler.
Yaşlandıkça daha az soğuk algınlığı kaparız. Fakat istatistikler her insanın yılda üç, dört soğuk algınlığı geçirdiğini göstermektedir.
Çoğu soğuk algınlığı virütiktir. Yaygın soğuk algınlığı tek bir virüsten kaynaklanmaz. 200 değişik virüs akut solunum yolu hastalıklarının sebebidir. Rhinovirüsler bunlar arasındadır. Yaygın soğuk algınlığı en çok bu gruba bağlanır. Çoğu soğuk algınlıkları burnu ve boğazı et-kiler. Ancak aynı virüs ciğerlerde bronşite, gırtlakta larenjite (gırtlak iltihabı) sebep olabilir. Boğaz, kulak ve ciğerde görülen daha ciddi bakteriye bağlı enfeksiyonlar virütik soğuk algınlığının arkasından gelebilir.
Soğuk algınlıklarının hangi yoldan bulaştığı henüz çok açık değil. Ancak enfekte olmuş salgıyla direkt temas en etkili yol olarak görünüyor. Eline öksüren veya burnunu silen bir kimseyle el sıkışmak o kimsenin virüsünden kapmanın en yaygın yoludur. Açığa hapşırmak ve öksürmek de çevredekilerin solunum yoluyla o virüsü almalarına yardım eder, fakat bu daha az etkili olan yoldur.
Soğuk algınılığı ile ilgili sözler ve hikayeler çoktur. Örneğin eğer yağmurda ıslanırsan veya ıslak saçla dışarı çikarsan üşütürsün (soğuk algınlığı kaparsın), eğer soğuk havada kalırsan soğuk alırsın. Yorgunluk ve uykusuzluk soğuk algınlığına sebep olur. Bunların hiçbiri kanıtlanmamıştır. Ancak klinik çalışmalarda bunların vücut bağışıklığını düşürerek soğuk algınlığı riskini etkilediği görülmüştür.
Soğuk algınlıkları bazı mevsimlerde artar. Çoğu kimse yazın değil de sonbahar, kış ve ilkbaharda soğuk algınlığı geçirir.

Tedavi
Soğuk algınlığı bir virüs enfeksiyonu olduğu için, antibiyotikler yararsızdır. Soğuk algınlığı 3-4 gün ya da en fazla bir hafta sürer. Bu nedenle tedavi büyük ölçüde hastanın kendisine bağlıdır.

Kendi Kendine Yardım
Kendinizi daha iyi hissetmeniz için yapabileceğiniz şeyler vardır.
Eğer yorgunsanız, uykulu hissediyorsanız ve kötü bir öksürüğünüz varsa, evde dinlenin. Böylece başkalarına enfeksiyon bulaştırmamış olursunuz. İlık (sıcak olmayan) ve rutubetlendirilmiş (rutubetlendirici veya vaporizatörle) bir odada kalın. Yetişkinler ağrılar ve sancılar için aspirin alabilirler. Çocuklar onun yerine aceta-minophen (parasetamol) alabilir. Reçetesiz alabileceğiniz soğuk algınlığına karşı ilaçlar, nefes açıcılar ve öksürük şurupları bazı şikayetleri rahatlatır, ancak üşütmeyi ne geçirir ne de daha kısa zamanda iyileştirir. Birçok kimse boğazını nemli ve yumuşak tutmak için öksürük şuruplarını faydalı bulur. Ancak onlar onlar bir müddet sonra mideyi bozar. Onun yerine pastil emmeyi deneyin.
Boğaz yanmaları tuzlu ılık su ile günde üç beş defa gargara yapılarak geçirilebilir veya reçetesiz alınan (ağrı kesiciler) analjezikler kullanılarak boğaz rahatlatılabilir. Burun damlalarını veya damlaları birkaç günden fazla kullanmamaya dikkat edin. Alışkanlık yapabilirler. Bazı kimseler soğuk algınlığı için antibiyotik almak ister. Bakteriden kaynaklanan bir enfeksiyon olmadıkça antibiyotik yararlı olmaz ve mideyi bozar, ishal yapar ve ciltte kızarmalara neden olur.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..