YEŞİL MEKİK EL DOKUMALARI


Elani Cad. No:14

Telefon1: 03666161553

Telefon2:

Fax: 03661612108

Web: www.yesilmekik.com

Sponsorlu Bağlantılar

Firma Kuruluş Yılı:1999
Çalışan Sayısı:11 (Yönetici:1 | Memur:0 | İşçi:10
Dış Ülkelerle Bağlantıları:

El dokumalarımız Kastamonu ili Daday ilçesine ait olup tarihçesi ilçemizin kurluşu kadar eskidir. İlçede yaşayanlar bu dokumaların tarihinin en az beş yüzyıllık kültür ve tarihçeye sahip olduğunu söylemektedir. Bu dokumalar ağaçtan yapılan tezgahlarda elle dokunan ve herhangi bir otomasyona bağlı olmadan yapılan dokumalardır.

El emeği ve göz nuru ile mekik atarak dokunan bu dokumaların ipleri çirişleme denen bir yöntemle hazırlanarak dokumanın görünüşünün ve dayanıklılığının artması sağlanarak diğer el dokumalardan ayrı bir özelliğe sahiptir. Bu yöntem sayesinde yöremiz dokumaları tüm dokumalardan ayılmakla beraber, oldukça ince, parlak ve zarif olma özellikleri ile geçmişi günümüzde de yaşatmaktadır.

Kurumumuz 1999 yılında sayın Yaşar PİRCİ'nin özel emekleri ile 2 tezgahla üretime başlamıştır. İlk başlarda ninelerimizin çeyiz sandıklarında olan dokumalar örnek olarak kullanılmıştır. Bu örnekleri çoğaltmak için yapılan çalışmalarla daha değişik ürünler yapılmaya başlanmıştır. Bu ürünlerin yapılması ile beraber elde olan tezgah kapasitesi yeterli gelmediği için tezgah yaptırılarak üretim kapasitesi 3 katına çıkarılmıştır.

Bu çalışmalar yaklaşık olarak iki yıl sürdü ve bu çalışmalar sonucu kurumumuz da 6 tezgahla çalışmalarına devam etmeye ve el dokumasında aranılan bir kurum olma yolunda sağlam adımlarla ilerlemeye başladı. 2001 yılı itibari ile yapılan ürünler değişik ülkelere numuneler şeklinde gönderilmeye başlandı. Bununla beraber değişik bölgelerden siparişler gelmeye başladı. Bu siparişler içinde firmamızı en sevindiren KİPA'dan geleni olmuştu. Çünkü ürün kalitesini yakaladığımızın bir göstergesiydi.


Bundan sonra yurt içindeki fuarlara katılmaya başlandı. Fuarlarda da gördüğümüz; el dokumalarımızın daha fazla talep görmeye başlamasıydı. Hatta 8.Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Seyahat Fuarı'ında gelenler; tarihi yüzyıllarca önceye dayanan El Dokumalarının yaşatılmasına sevindiklerini söylediler . Firmamız yapmış olduğu el dokumalarıyla atalarımızı da sevindirdiğini düşünüyor ve bir gün bizden sonra gelecek nesillerinde kültürel değerimiz olan el dokumalarını yapacaklarını düşünmek bizi fazlası ile mutlu ediyor.



Bundan sonraki yıllarda da gelen talepler doğrultusunda üretimin artırılmasına ihtiyaç olduğu ve bu doğrultuda çalışmalar yapılması gerektiğinin ön görülmesi ile kapasite artırılmasına karar verdik. Bu doğrultuda daha rahat bir şekilde gelen talepleri karşılaya bilecektik.Bunun için yöremizin kültürel değeri olan el dokuma sanatı yeni kişilere öğretilmesine başladık.

Bu çalışmalar doğrultusunda yöremizdeki iş olanakları artırılmış oldu. Dokuma sanatını öğrenen yöre halkı kendi evlerinde bu sanatı yaparak aile bütçesine katkı sağlamakta ve ilçe ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar.

Bu çalışmalar kurumumuzun iki-üç senesini aldı. Bu zaman zarfında yurt çapında ve yerel fuarlara katılımla ürünlerimizin ve Daday'ın tanıtımını sağladık.

2004 yılı sonu itibari ile kapasitemiz evlere kurmuş


Ürün ve Hizmetler


# # # # #