05 Mayıs 2024, Pazar
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
Kayıt Tarihi: 2009-05-17
İlan Tipi: Satım İlanı
Telefon: 0532 2664041

ÖZEL FİYATLARLA SILAJLIK MISIR TOHUMLARI VE SORGUM SUDAN OTU TOHUMLARINDA KAMPANYALI SATIŞLARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR. www.torunoglutohum.com TORUNOĞLU TOHUMCULUK CENGİZ TORUN 0532 2664041 0322 2398808 ADANA

Silajlık Mısır Yetiştiriciliği

1- GİRİŞ: Ekimi yapılacak bölge için en uygun silajlık hibrid mısır çeşidi seçilmelidir. Çeşit seçiminde birinci veya ikinci ürün olarak ekilme durumu etkilidir. Birinci ürün olarak ekilecekse vegetasyon süresi uzun çeşitler,ikinci ürün olarak ekilecekse vegetasyon süresi kısa çeşitler seçilmelidir.

2- TOPRAK HAZIRLIĞI: Tohum yatağı temiz yabancı otlardan arınmış,iyi işlenmiş ve tavlı olmalıdır. Birinci ürün olarak ekilecekse toprak Sonbahar da 15-20 cm derinlikte sürülerek kışa bırakılmalıdır. İlkbahar da diskaro veya tırmıkla 10-12 cm derinlikte ikileme yapılmalı ve sürgü ile tarla düzeltilmelidir.

3-EKİM ZAMANI,EKİM ŞEKLİ VE SIKLIĞI: Optimum çimlenme için toprak sıcaklığının 15 C o olması gerekir. Mısır bölgede son don tehlikesi geçtikten sonra ekilmelidir. 9-10 C 0 nin altında ki sıcaklıklarda çimlenme ve çıkış zayıf olmakta ve birim alandan alınan verim azalmaktadır. İlkbaharda toprakta suyun bulunması toprağın soğuk,toprakta havanın bulunması toprağın sıcak olması demektir. Bu nedenle toprak mümkün olduğu kadar gevşetilmeli ve parçalanmalıdır. İşlenen toprak derinliği fazla olmamalı,tohum derine düşmemeli ve tohum sıcak bölgede kalmalıdır. Ekim sıklığı silaj verimi ve kalitesi üzerine etkilidir. Silajlık mısır mibzerle sıra üzerine ekilmelidir. Makineli hasat için bu şarttır. Sıra üzeri mesafe arttıkça bitki sapları daha kalın ve selüloz oranı daha fazla olmaktadır. Sıra üzeri mesafe azaldıkça bitki daha ince saplı ve daha uzun olmaktadır. Belirli bir sıklıktan sonra bitkiler güneş ışığı ve bitki besin elementi için aşırı rekabet yaptıklarından dekara verim düşmektedir. Silajlık mısır da ekim sıklığı tane mısır için önerilen ekim sıklığından %10 daha fazla olmalıdır. Silajlık mısır da dekara ortalama 7000-10 000 bitki olması istenir. Sıra arası 45-60 cm,sıra üzeri 15-20 cm olması uygundur. Ekim derinliği 4-5 cm olmalıdır. Dekara ortalama 5-6 kg silajlık mısır tohumu ekilmesi yeterlidir. İkinci ürün silajlık mısırdan fazla verim almak için hububat hasadından sonra mümkün olduğu kadar çabuk ekilmelidir. Seyreltme en geç 3 hafta içinde bitki boyu 10-15 cm ye gelince yapılmalıdır.

4-GÜBRELEME: Ekimden 7-15 gün önce pulluk altına %21 lik amonyum sülfattan dekara 30 kg verilmelidir. Ekimle birlikte %14-16 lık süper fosfattan dekara 35 kg verilmelidir. Eğer toprak ekimden 7-15 gün önce sürülmemiş ve %21 lik amonyum sülfat gübresi verilmemişse ,bu gübre ekim sırasında süper fosfatla karıştırılarak verilmelidir. 18-20 kg DAP ile 45 kg Amonyum sülfat kullanılmalıdır. Azotlu gübreler imkanlara göre 2-3 defada da verilebilir. Üçte biri ekimle,üçte biri sapa kalkmadan önce,üçte biri de tepe püskülü çıkmadan hemen önce verilmelidir. Dekara verilecek saf azot miktarı 20 kg a kadar çıkarılabilir. Dekara verilecek saf fosfor miktarı nın 6-10 kg ı ekimle birlikte verilmelidir. Mısırda gübreleme 3 devrede yapılacaksa ,ekimle birlikte 20-20 amunyum nitrat veya üre gübresinden dekara 6 kg,tepe püskülü çıkış devresinde de dekara 6 kg üre verilmelidir. İki devre de gübreleme yapılacaksa ekimle birlikte 20-20 gübresinden dekara 8-9 kg ,sapa kalkma döneminde dekara 11-12 kg saf üre veya amonyum nitrat gübresi verilmelidir. Azot noksanlığında yaprakların her tarafında aynı olmak üzere yeşil veya sarımsı yeşil bir renk görülür,ayrıca bitkilerde zayıf büyüme görülür. Asıl olarak gübre toprak analiz sonucuna göre verilmelidir.

5-SULAMA: Sabah saat 9 dan önce veya akşam üzeri bitkide solgunluk görülürse sulama yapılmalıdır. İyi bir verim almak için normal şartlarda dört sulama yapmak gerekir. Birinci sulama; Birinci ara çapası ve seyreltmeden sonra bitki boyu 10-15 cm olduğunda,İkinci sulama; Boğaz doldurma ve 2. ci azotlu gübrenin verilmesinden bitki boyu 25-30 cm olduğunda,Üçüncü sulama; Bitkiler tepe püskülü çıkarmadan 4-5 gün önce ,dördüncü sulama; bitkiler tepe püskülü çıkardıktan 7-10 gün sonra süt olumu devresinde yapılmalıdır. Sulamaların zamanında yapılmaması halinde özellikle tepe püskülü çıkarma devresine susuz giren mısırlar büyük ölçüde verim kaybına uğrarlar.

6-ÇAPA, YABANCI OT VE ZARARLILARLA MÜCADELE: Çıkıştan itibaren mısırlar tarlaya traktör giremeyecek boya erişinceye kadar 2-3 kez ara çapası yapılmalıdır. Traktörle çapalanamayan sıra üzerleri de daha sonra elle çapalanmalıdır. İlk çapa, bitkiler 10-15 cm lik boya ulaştığında, 2. çapa bitki boyu 40-50 cm olunca yapılmalıdır. Yabancı ot verimi önemli ölçüde düşürür. Önemli mısır zararlılarından bozkurt fide döneminde,mısır koçan kurdu ve Afitler ise bütün gelişme devrelerinde zarar yaparlar. Kimyasal ilaç mücadelesi ve çapa yapılmalıdır. Zararlılar :Agrostis ispilin,ara toprak kurdu,mısır yaprak biti,darı sineği,yeşil kurt,mısır koçan kurdu,mısır maymuncuğu ve mısır baş yastığı. L.yıl silajlık mısır+l yıl fiğ veya fiğ-arpa,veya l yıl silajlık +l yıl dane mısır ekimi yapılabilir. Diğer işler tane mısır da olduğu gibidir.

5-BİÇİM (HASAT): Bitkiler erken hasat edildiğinde suca zengin karbonhidratça fakir,geç hasat edildiğinde ise çok sert taneli ve olgunlaşmış (selüloz oranı artmış) saplı bir yem elde edilir. Biçime sabah kırağı kalktıktan sonra gidilmelidir. Birinci ürün olarak ekilen silajlık mısır da tanelerin en az %35 i hamur olumu devresinde olmalıdır. Taneler çok sertleşirse hayvanların dışkısı ile dışarı atılır. Hamur olumu devresi süt olumu devresinden 20-25 gün sonra oluşur. Hasat zamanı gelen mısır tanelerinin üzeri çukurlaşmıştır. Taneler süt olumu devresin de biçilmemelidir. Taneler tırnakla zorla ezilmelidir. Dekardan kaldırılacak besin maddeleri açısından silajlık mısırlar için en uygun biçim zamanı bitkinin %30-35 oranında kuru madde taşıdığı fizyolojik olum devresidir. Be devre danelerin süt olum devresinden çıkarak sarı bir renk aldığı dönemdir. Bu dönemde koçanlar saman rengini olmakla birlikte gövde ve yapraklar yeşildir. Daneler koçandan klayca kırılabilir. Daha dikkatli bakıldığında dane ile koçanın birleşme noktasında siyah bir tabakanın teşekkül ettiği görülür ki bu da fizyolojik olgunluğun bir işaretidir. İkinci ürün olarak ekilen silajlık mısırlarda mevsimin ilk donları dikkate alınarak hamur olumu devresini beklemeden de biçim yapılabilir. Bitki gövdesi kırılıp dişlendiği zaman ağıza şekerli bir tat veriyorsa hasat edilmelidir. Mısır 10-15 cm yukarıdan biçilmelidir. Her şeye rağmen hasıl mısıra tarlada soğuk vurmuşsa,bitkinin gövdesinde ve sömeklerinde nem olacağından silaj yapmaktan vazgeçilmemeli silaj yapılmalıdır. Ancak böyle bir silajın kalitesi yeşil mısırdan yapılan silajın kalitesinden düşük olacağı bilinmelidir. Hasıl mısırın dekara 5-8 ton ortalama 5 ton civarında verimi vardır. Erken biçilen silajlık sulu taze körpe bitkiler soldurulmalıdır. Bitkide su oranı fazla olursa bozulma riski artar. Bitki de ki su oranı (nem) %70 den az ortalama %60-65 olmalıdır. Mısır silajında mısır tanesinin olması silajın kalitesini artırır.

TORUNOĞLU TOHUMCULUK