03 Mayıs 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
Kayıt Tarihi: 2009-05-24
İlan Tipi: Satım İlanı
Telefon: 0532 2664041

TORUNOĞLU TOHUMCULUK OLARAK EN KALİTE YONCA TOHUMLARINI EN UYGUN FİYATA SATMAKTAYIZ.www.torunoglutohum.com CENGİZ TORUN 0532 2664041 0322 2398808 info@torunoglutohum.com
YONCA YEM BİTKİLERİ ÇEŞİTLERİMİZ TOHUMLARI



YONCA (ALFALFA)


YÜKSEK KALİTELİ YEM BİTKİSİ



- Yüksek Verimli
- Kaliteli yem bitkisi
- Parazitlere karşı dayanıklı
- Verticillium’a karşı yüksek dayanım
- Kuraklığa dayanıklı
- Değişik İklim Koşullarına göre farklı dormansi, ( ısı aralığında) özelliğinde tohum
- Yüksek protein değeri içerir
- Hayvanlar tarafından kolayca sindirilir
- Yatmaya dayanıklıdır.
- İlkbahar aylarındaki çabuk yapılanma özelliği ve yaz aylarındaki mükemmel büyüme hızı sayesinde yonca’nın yıllık verimi yıl içine çok iyi bir şekilde yayılır ve diğer yıllarda da yüksek verimini aynen korur.
Zengin besin kaynağı, kolay hasat ve hayvanların performansı için



Yonca yetiştiriciliğinde en önemli şey her bölgenin iklim koşullarına uygun yonca çeşidi tohumunun ekilmesidir. Genelde sıcak bölgelere uygun sahil yoncası ve yüksek rakımlı yayla ve karasal iklimin hakim olduğu bölgelere ayrı ayrı kış dayanımı ve sıcaklık dayanımı olan tohumlar ekilmelidir. Türkiye coğrafyasının ege, akdeniz bölgesine sahil çeşidi, marmara bölgesine daha farklı dormansi özelliği olan tohum iç anadolu ve dogu anadoluya farklı yonca tohumu güney doğu anadolu ve karadeniz bölgesi için farklı dormansi özelliği olan tohumlar önermekteyiz. Yoncada temel yanlışlık bir bölgeye ekilen tohumun Türkiye coğrafyasının tamamına ekiliyor olmasıdır. Bir bölgede netive verirken diğer bölgelerde verim almak imkansızlaşır. Her iklim kuşağı için doğru yonca tohumu çeşidinin ekilmesi temel prensip olmalıdır.



Yonca ekilen bir tarlaya belirli bir yıl geçmeden tekrar yonca ekilmemelidir. Böyle durumlarda farklı yonca hastalıklarına rastalanır.







Yoncayı doğrudan otlatmak veya sendirmeden vermek ani gazlı şişliklere neden olacağından ölümlere sebebiyet verebilir. O nedenle yonca mutlaka bir miktar sendirldikyen sonra hayvanlara yedirilmelidir. Aşırı yoncala beslemelerde bazı metabolizma bozuklukları bilhassa hayvanlarda döl tutma düzensizlikleri ve sakin kızgınlıklara sebebiyet verebilir.



YONCA TARIMI



Toprak isteği: Yonca kökleri yaklaşık 5 metreye kadar gidebilen bir bitkidir. Bu yüzden özellikle arazi seçiminde toprağın alt katmanlarının da geçirgen olmasına dikkat etmek gerekir. Yonca Kumlu-Tınlı, süzek, pH’sı 6,5-7,5 arasında olan kireçli , fosforca zengin ve taban suyu derinde olan topraklarda en yüksek performansı sağlar.



Toprak Hazırlığı ve Tohum Yatağı: İyi bir tohum yatağı, yabancı otlardan arındırılmış, yeterli rutubet oranına sahip ( tavında) , sert ve iyi tesviye edilmiş olmalıdır. Eğer tarlaya ilk kez yonca ekiliyor ise toprak analizi yapıldıktan sonra tarlaya Rhizobium Bakterisi aşılanmalıdır.



Ekim Zamanı: Genel olarak yoncanın sonbaharda ekilmesi arzu edilir. Böylece ilk ekim yılında daha fazla ürün alınır. Ancak Orta Anadolu ve kışı sert geçen bölgelerde ilkbahar ekimi yapılması tavsiye edilir. Tohumlar 16-18 oC’de yaklaşık 7 günde çimlenir.



Ekim Miktarı ve Ekim Derinliği: Öncelikle seçilen tohum sertifikalı ve küskütsüz olmalıdır. Ot üretimi için atılacak tohum miktarı dekara ( 1000 m2) 1,5 – 2,5 Kg , ekim derinliği yaklaşık 1 – 1,5 cm olmalıdır.



Gübreleme: Ekimden önce toprak analizi yapıldıktan sonra alınan neticeye göre eğer yeterli değil ise dekara 4 Kg saf azot, 23 Kg saf fosfor verilmelidir. Yani 15 Kg % 26’lık Amonyum nitrat veya 20 Kg % 21’lik Amonyum sülfat ile 50 Kg % 42-44’lük triple süper fosfat verilmesi tavsiye edilir. Azotlu gübre yalnız ilk yıl verilir. Fosforlu gübre ise her yıl verilmelidir.

Eğer pH değeri 6,5’dan daha düşükse yani asitli toprak ise bitkinin besin maddelerini topraktan alması zorlaşacağından ekimden birkaç ay önce kireç uygulaması tavsiye edilir.



Biçim: Kaba yem için yetiştirilen yoncalarda hasat biçme şeklinde olur. Biçim zamanına çok dikkat edilmelidir. Burada dikkat edilecek nokta hem protein oranının yüksek olması hemde köklerde bulunan karbonhidrat oranının da bitki yi ileri dönemlerde besleyebilecek düzeyde olmasıdır. Bunun içinde bitkinin 1/10 unun çiçeklendiği dönemde hasat etmek mümkündür. Toprak yüzeyinin en az 10 cm üzerinden biçilmesi önemlidir.

ÜRÜNLERİMİZ

Caramba Mix

Caramba

Flora–S

Flora–K

Polybra

Yaz Otu

Yonca Çeşitleri

Sorgum Sudan Otu

Sılajlık ve Danelik Mısır Tohumu
Fiğ

Korunga

Boga Sperması
damızlık saanen teke sperması
Zeytincilik

Çim Tohumları

Diğer Ürünler

DİĞER YEM BİTKİLERİ TOHUMLARI ÜRÜNLERİ



Trifolium pratense (Çayır Üçgülü)






TORUNOĞLU TOHUMCULUK