03 Mayıs 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
Kayıt Tarihi: 2009-07-22
İlan Tipi: Diğer İlanlar
Telefon: 0212 442 78 78

Türklerin, dinlenme anlayışı mangal yapmaktır. Tatil günleri piknik alanlarından, sahil yollarından, mahalle aralarından yükselen ızgara dumanları, bu gastronomik etkinliğin ne kadar yaygın olduğunu gösterir. Etin, mangal kömürü koru üzerinde gerçek lezzetine kavuştuğuna inananırlar.
Bir çok insanın yegane eğlencesi hafta sonu ailece pikniğe gidip kömür mangalında et pişirmek ve afiyetle yemek. Ancak yüksek ısıya ve aleve doğrudan temas eden etlerde kanser yapan maddeler oluşuyor.
Gıda pişirim uzmanları; Kömürle mangalda et pişirirken etlerin yağları kömür alevine damlar yanan yağlar; çıkardığı kimyasallarla Karbon Dioksit oluşturur. Yanmayan yağlar ise hem kömür alevini söndürür Karbon Monoksit dönüşürler, Pişirim esnasında mangaldaki etlere sinen Karbon Monoksit`i etlerle birlikte sindirim sistemine alnır. Sindirim yoluyla vucudumuza ve kanımıza geçer. Bünyemizdeki Karbon Monoksit`i Akçiğerlerde temzilenemdiği için damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği vb. hastalıklara sebep olur.
Gıda pişirim uzmanları; Karbon Monoksit gazını halk diliyle şu örnekle açıklıyorlar. "Bir inşaat küreğini yağ dolu bir kabın içine daldırın sonra küreği kum yığınına saplayınız sonrada ne kadar küreği silkeleseniz veya yere vursanızda kürekdeki kumları temizliyemezsiniz" Kömür ızgarası ile vucudumuza aldığımız Karbon Monoksit`i vucudumuzdan atılmadığının bu çarpıcı örnekle açıklıyor
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Beslenme Uzmanı Dr. Zeynep Koç, besin değeri çok yüksek olan etin sadece hafta sonu çok miktarda yenmesinin de sağlıklı bir tercih olmadığını söylüyor. Et çok iyi bir demir kaynağı. Kansızlık olanların mutlaka yemesi lazım. Halkımız pek yemiyor. Haftada bir kere yemek iyi bir şey ama aşırıya kaçmamak lazım. Et doğrudan ateşe değdiğinde protein yapısında değişim oluyor. Bu da kanserojen etki yapıyor ve uzun vadede tehlike arz ediyor. Izgara ile alev arasında bir miktar aralık olması gerekiyor. Kömürde Izgara yapılırken et suyunu akıttığı için vitaminleri kaybolabiliyor. Özellikle B 12 vitamini kayboluyor.
Amerikalıların epey zamandır kömür ızgarasını kansere yol açtığı gerekçesiyle kara listeye aldıklarını, bunun yerine gazlı ya da elektrikli özel barbekü ızgaraları kullandıklarını biliniyor.Bunların en popüleri Türkiyeden ihraç edilen Olimpist Pişirme Robotudur.
Olimpist Pişirme Robotuyla pişen Etleri nerede pişirildiğini görmesem, odun kömüründe ve mangalda yapıldığına bahse girebilirsiniz.Olimpist Pişirme Robotu hem elektirikli hemde gazlı pişiriken mis gibi kokusu , Kalın etlerin kemiğe yakın kısımları mangalda çiğ kalırken, Olimpist Pişirme Robotunun cam kapağı sayesinde diğer kısımlar kadar iyi pişiriyor. Pişerken buğulama kanalından kendiliğinden buhar verir ve daha nice marifetleri bulunan Olimpist Pişirme Robotuna Dünya ülkeleri de alafranga ızgara yöntemiyle yeni tanışıyor.
OLİMPİST