20 Nisan 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Atelektazi

Belirtiler

- Nefes darlığı
- Ateş
- Tansiyon düşmesi ve nabız artışı
- şiddetli tekdüze öksürük.

Atelektazi akciğerin bazı bölümlerinin ve bazen de akciğerlerden birinin tamamının büzüşerek fonksiyonunu kaybetmesidir. Bunun nedeni, bronşiardaki hava yollarının tıkanması (salgı kitlesi ile) yabancı bir cismin kaza eseri nefes yoluna kaçması veya bir tümör, anevrizma veya büyümüş lenf düğümü ile dışarıdan basınç meydana gelmesidir. Bazen bu durum bir karın ameliyatından sonra yüzeysel nefes alma ve akciğerin bazı bölümlerinin genişlememesi durumunda meydana gelebilir. Aynı zamanda bir bakteri enfeksiyonuna da bağlı olabilir. Tıkanma meydana geldiği zaman tıkanan yerin arkasında kalan hava kan tarafından emilir ve akciğerin o bölümü büzüşür.
Atelektazi yavaş yavaş oluşabilir (büyümekte olan bir tümör durumunda olduğu gibi) ve sadece hafif solunum arızaları ile kendini belli edebilir. Eğer akciğerde geniş ani bir büzüşme meydana gelirse etkilenen tarafta ağrı vardır, ant nefes darlığı tansiyon düşmesi, nabız artışı, ateş ve şok oluşur. Atelektazi şiddetli sürekli öksürüğe neden olabilir. Teşhis koyarken doktorunuz göğüs röntgeniniz de havasız ve bölge arayacaktır.

Tedavi
Tedavinin ilk amacı tıkanıklığın nedenini ortadan kaldırmaktır. Eğer öksürme, maddelerin emilmesi ya da diğer tedavi yöntemleri işe yaramıyorsa, fiberoptik bronkoskopi yapılabilir. Enfeksiyonu ortadan kaldırmak için ampisilin gibi antibiyotikler verilebilir.

Önlem
Ameliyat sonrası iyileşme sırasında, eğer sık sık derin nefesler alıp veriyor, hemen ayağa kalktınız ve olabildiğince yürüyorsanız, atelektazinin ortaya çıkma olasılığı daha düşüktür. Bazen hızlı ve güçlü nefes vermeyi Öğretmek için özel bir alet önerilebilir.
Eğer sigara içiyor ya da kronik bronşit veya amfizeminiz varsa, ameliyattan 3-4 gün önce sigara içmeyi keserseniz, ameliyattan sonra atelektazi oluşma olasılığı azalır. Ameiiyatan birkaç gün önce bronş genişletici ilaçlar (solunum yoluyla atman) ve dönem dönem solunum yollarını nemlendirici aerosoüer kullanabilirsiniz. Doktorunuz çeşitli organizmalara karşı önlem olarak antibiyotik de verebilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..