26 Nisan 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Frengi


Belirtiler

Birinci Derecede Belirtiler

- Genital (tenasül organları) bölgede, rektum dil ve dudaklarda ağrısız yaralar;
- Kasıkta büyümüş lenf bezleri.

İkinci Derecede Belirtiler
- Ciltte kızarıklık lekeler, özellikle avuç içinde ve tabanlarda;
- Ağızda yaralar;
- Ateş;
- Baş ağrısı;
- Kemiklerde ve eklemlerde acılar, ağrılar.

Frengi Tereponema pallidum denen Spirochete (bir tip bakteri)`nin sebep olduğu karmaşık bir hastalıktır. Bir zamanlar çok yaygın bir hastalık olduğu halde zamanla heteroseksüel (ayrı cinsten olanlar arasında cinsel yaşam) kişiler arasında, bel soğukluğu ve klamidya enfeksiyonuyla mukayese edildiğinde, az görülen bir hastalık oldu. Gene de son zamanlarda özellikle erkek homoseksüeller (aynı zamanlarda özellikle erkek homoseksüeller, aynı cinsten olanlarla seks ilişkisi kuranlar) arasında vaka sayısı artış göserdi. Organizma vücuda daha çok cinsel ilişki yoluyla ciltteki veya mukoza-lardaki çatlak veya sıyrıklardan girmektedir. Ayrıca mikroplu kandan veya anne rahmindeki bebeğe annesinden geçebilir.

Teşhis
Frenginin üç safhası vardır. İlk safhada mikrobu aldıktan 10 gün ila 6 hafta arasında genital bölgede, rektumda (özellikle erkek homoseksüellerde) veya ağızda ağrısız yaralar oluşur. Genellikle lekeler acı vermez. Ağrı, bu yaralar ikinci bir bakteri ile mikroplanırsa o zaman duyulur. Ayrıca doktorunuz kasıkta şişmiş lenf bezleri de arıyacaktır. Olanak bulunur bulunmaz açık yaraların akıntıları mikroskop altında incelenerek hemen teşhis konulabilir. Ayrıca bakterinin varlığını belirleyebilecek bir . kan testi de uygulanabilir.
İlk safhadan sonra ikinci safha 1 hafta ile 6 ay arasında bir zaman sürer. Kırmızı bir leke belirir, avuç içleri ve ayak tabanı dahil vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Bazen dudaklarda, ağızda, boğazda, genital bölgede ve anüste yaralar olur. Bu safhada cilteki ve mukozalardaki yaralar aşırı mikropludur. Ayrıca grip belirtilerine benzer belirtiler de olabilir -baş ağrısı ve kemiklerde ve eklemlerde ağrı.
Gizli frengi denen bir ara safha vardır. Bu dönemde belirti görülmez. Bu devrede frengi teşhisi özel kan testiyle yapılabilir. Bu arada eğer gerekli tedavi yapılmamışsa bakteri vücutta yayılmaya devam eder ve hastalık yeniden çıkar (nükseder). Son safha frenginin üçüncü dönemidir. Çok yaygın enfeksiyon vardır ve çok ciddi bir durumdur. Enfeksiyon bütün vücudu sarmıştır. Kemikler, kalp, beyin dahil herhangi bir iç organı da etkilememiş olabilir. Beyin etkilenmişmi anlamak için omirilik sıvısının incelenmesi gereklidir.

Frengi Ne Derece Ciddidir?
Eğer erken teşhis edilir ve enfeksiyon uygun biçimde tedavi edilirse frengi tamamen iyileşebilir. Ancak tedavi edilmezse ölüme neden olabilir. Eğer bir kadın hamileyken hastalanırsa çocuğa geçirebilir. Çocukta sakatlık veya ölümle neticelenebilir.

Tedavi
Frenginin hem birinci hem ikinci safhasında antibiyotik gereklidir. Ancak bu iki safhada, özellikle ikinci safhada hastalık çok bulaşıcıdır. Hastalığın seyrini izlemek için yapılan kan testlerinden en az ikisi enfeksiyonun yok edildiğini göstermezse, cinsel ilişkiye girmeyin. Frengi aşısı yoktur. Hastalığı izlemek amacıyla yapılan kan testleri tedavinin düzenli olabilmesi için en az bir yıl boyu belli aralıklarla yapılmalıdır.



Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..