27 Nisan 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Kuduz


Belirtiler

- Ağrı ve hayvanın ısırdığı yerde renk değişimi,
- Deri duyarlılığı,
- Ağızdan fazla salya akması,
- Sakin durumda iken öfkelenme,
- Ölümlere sebep olan konvülsüyonlar ve felçler.

Kuduz, beyni etkileyen virüsler tarafından meydana getirilir. İnsanlara, hastalığa yakalanan hayvanların tükürüğü ile geçer. Köpekler, kediler, tilkiler ve yarasalar hastalığa yakalanabilirler.
Kemirgenler daha az yakalanırlar. Virüsün ısırılmadan hemen sonra gelişen kuluçka devri
3-7 haftada bazen de 10 gün ile 2 yıl arası değişen zamanda olmak üzere semptomların ortaya çıkışına kadar sürer.

Teşhis
Kuduz hayvanın ısırdığı bölgede ağrı ve gıdıklanma, kaşınma hissi meydana getirir. Kişi sıcaklık değişikliklerine, hava akımlarına hassastır ve bir sıvı içerken yutamama nedeniyle boğulma olayına mağruz kalır. Kişide huzursuzluk, adale spazmları ve yoğun salya mevcuttur. Sonunda konvülsüyonlar ve felçler ortaya çıkar.

Kuduz Ne Kadar Ciddidir?
Eğer kedi, köpek veya bir çiftlik hayvanı ta-rafından ısırıldıysanız, hayvanın 1 hafta ile 10 gün arası hapsedilmesi gerekir. Eğer sizi ısıran hayvan bu süre içinde ölürse, hayvanın kuduz olup olmadığını saptamak için beyninin test edilmesi gerekir. Yakalayıp test yapma olanağı olmadığı için genelde vahşi hayvanların, tilkilerin ve yarasaların kuduz virüsü taşıdıkları varsayılır. Doktorunuz yaranın durumuna göre aşıya gerek olup olmadığına karar vermelidir. Tedavi pasif antikorların ve aşıların farklı günlerde olmak üzere 5 kez vücuda verilmesinden oluşur.
Aşılama, vücuda giren mikrobun hastalık belirtileri çıkarmasına fırsat kalmadan vücutta bağışıklık oluşturma esasına dayanır. Bu nedenle ısırılma olayından hemen sonra bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bir insanda kuduz belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavi mümkün değildir. Ölüm kesindir.

Tedavi
Eğer bir köpek, kedi ya da çiftlik hayvanı tarafıdan ısırılırsanız, hayvan yakalanmalı ve bir veteriner tarafından 10 gün gözlem altında tutulmalıdır. Isıran yabani bir hayvansa,hayvan öldürülüp (eğer mümkünse) beyninde kuduz testleri yapılmalıdır. Genel olarak vahşi rakun, kokarca, yarasa, çakal ve tilkilerde kuduz olduğu varsayılır.
Doktorunuz bir tedavi yapılıp yapılmayacağına karar vermelidir. Tedavi, bir kuduz serumu (yarısı ısırık yerine, yarısı kas içine) ve kuduz aşıları yapılmasından oluşur. Kuduz aşılaması belirli bir aşı takvimine göre uygulanan 5 aşıdan oluşur.




Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..