04 Mayıs 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Tifo

Belirtiler

- Ateş;
- Baş ağnsi;
- Zayıflık ve yorgunluk;
- Boğaz ağrısı;
- öksürük;
- İshal

Acil Belirtiler

- Vücut ısısında ani düşme;
- Şokla birlikte idrarda azalma, uyuşukluk
ve bilinç düzeyi değişiklikleri.

Tifo salmonella Typhi tipi bakteriyer tara fından meydana getirilir. Gelişmiş ülkelerde ender görülür. Bakteriler ince bağırsakların duvarlarına yapışırlar ve dalakile lenf nodüllerinin iltihaplanmasına sebep olurlar. Taşıyıcılar bu hastalığın yayılmasında oldukça etkendirler. Bunlar bağırsak yollarında tifoid bakteri taşı yan insanlar olup yıllarca yıllarca herhangi bir şikayetleri olmadan yaşarlar. Gelişmiş ülkeler de yetersiz sağlık koşulları ve sağlıksız su kul-lanılması tifo salgını meydana getirebilir.

Teşhis
Aniden ateş ve üşümeyle ortaya çıkmasına rağmen özellikle çocuklarda olmak üzere çok yavaş ilerler. Hastalık, başağrısı, öksürük, zayıflık, yorgunluk ve boğaz ağrısı ile başlar. Ayrıca ishal, kusma, kabızlık ve karın ağrısı da sık ola rak görülür. Ateş sabaha nazaran akşamları da ha yüksektir. Tifo tedavi edilmezse, 7-10 gün süren hastalığın 2. safhası başlar. Şiddetli vakalarda ağır ishal veya kabızlık olabilir. Hasta bitkin, yarı kaplı gözlerle, hareketsiz bir şekilde yatar. 2. haftadan sonra göğüs ve bacaktaki deride kızarıklık meydana gelir. Bu da 2-3 gün içinde kaybolur. Eğer hiç komplikasyon yoksa kişi yavaş yavaş iyileşmeye başlar. Bağırsak enfeksiyonları derece derece kaybolur ve ateş düşer. Normale dönme 10-15 gün sonra başlar. Bununla birlikta hastalık herhangi bir zamanda 2 hafta içinde olmak üzere ateş düştükten sonra tekrar başalayabilir. Hastaların çoğunda genellikle 3. hafta esnasında kan basıncında ani düşme, vücut sıcaklığnda yükselme, kalp atımlarında artma sertlik, karın ağrısı ve rahatsızlık gibi komplikasyonlar olabilir. Diğer ender olan komplikasyonlar psikos, menenjit, idrar yolu iltihabı, omurga enfeksiyonları ve zatürre edir.
Teşhis için doktor kan ve idrar örneği alabilir, laboratuvar ve örneklerdeki organizmalrı çoğaltarak teşhis konusunda yardımcı olabilir.

Tifo Ne Kadar Ciddidir?
Tedavi edilemeyen tifo çok ciddidir. Tedavi edilse bile bu hastalığa yakalananların pek azı yaşayabilmektedir. Yaşlı insanlar ve sürekli yo rulan insanlar bu hastalığa daha kolay yakala nırlar. Çocuklarda bu hastalık genellikle daha hafiftir. Komplikasyonlar gelişirse klinik tablo ağırlaşır. Pek çok hasta uzun süreli taşıyıcı du rumunda olabilir.

Tedavi
İyi bir beslenme olamayacağından dolayı yüksek kalorili ve küçük boyutlu gıdalar sıvıyla birlikte hastaya verilmelidir. İdrarda ve dışkıda bakteri olması nedeni ile hastanın giyim eşyalarına ve yatağına dikkat edilmesi gerekir. Has ta aynı zamanda damardan da beslenmelidir.

İlaç Tedavisi
Doktor organizmaların hassas olduğu antibiyotikler önerebilir. İlaç seçimi bakterilerin yayılma şiddetine göre değişir.

Önlem
Araları bir aydan daha uzun olmamak üzere 2 kez aşı olunmalıdır. Bu aşılar sadece kısmi bir etki gösterir. Hastalığın yaygın olduğu yere gitmek zorunda olan insanlar, hastalığın salgın olarak ortaya çıktığı yerde bulunan insanlar ve mikrop taşıyıcılarla ilişkide bulunmak zorunda olan insanların aşı vurularak bağışıklık kazanmaları
sağlanır. Uygun çevresel temizlik önemlidir ve mikrop taşıyıcıların elleri ile iş yapması na asla izin verilmemelidir. Yeni ve oldukça etkili olan aşılar ileride üretilecektir.

Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..